Zomers weer heeft invloed op energieprijzen

Zomers weer heeft invloed op energieprijzen

De slippers en de zonnebrand konden dit weekend weer tevoorschijn worden getoverd en ook deze week worden op diverse plekken in het land de 25 graden aangetikt. Dit gaat gepaard met flink veel zonneschijn, maar ook relatief weinig wind. Voor komende week wordt een gemiddelde EPEX-prijs van ca. 185 €/MWh verwacht. Ervan uitgaande dat de prijzen in de ochtendpiek en vanaf einde middag zo rond 230-260 €/MWh liggen, betekent dit voor de vroege ochtend en overdag prijzen rond 50 resp 120 €/MWh, aldus AgroEnergy.

Werkzaamheden bij de Gate-terminal beperken de hervergassingscapaciteit tot vrijdag met 30 miljoen m3/dag. Daarna kan de terminal weer op volle kracht verder. In de komende week worden twee geladen LNG-tankers verwacht. Ook het onderhoud aan Noorse gasvelden is beperkt, waardoor er weer volop in de gasvoorraden geďnjecteerd kan worden. "De data op agsi.eu liet woensdagmiddag zien dat de Nederlandse voorraden inmiddels voor 30% gevuld zijn, ruim 3 procent meer dan een week geleden. De daggasprijs en de prijzen voor de tijdvakken tot en met 3e kwartaal 2022 moeten op basis van fundamentele factoren omlaag. Maar de emotie in de markt is nog groot, de prijzen reageren direct op de Russische gasflow. Donderdagochtend zagen we een prijsstijging van ruim 10 €ct/m3 toen de flows afnamen. De prijzen voor de lange termijn volgen die op de korte termijn; de structurele stijging van de afgelopen maand lijkt een beetje voorbij: de markt realiseert zich wellicht dat ze zich voor deze tijdvakken te veel door emotie heeft laten meeslepen."

Langetermijnscenario's
"In onze marktvisie hebben we de laatste maanden vaker aangegeven dat het enorm lastig is om zinvolle langetermijnbespiegelingen te maken. Daarom werken steeds meer bedrijven en analysebureaus met verschillende scenario's, waarbij voor elk scenario een bepaald prijspeil wordt ingeschat. Sinds begin maart speelt in deze bespiegelingen vooral Rusland een grote rol: in hoeverre houden landen zelf op met de import van Russische grondstoffen en in hoeverre stopt Rusland met de export van grondstoffen als reactie op bijvoorbeeld EU-sanctiepakketten? Deze week heeft ABN AMRO een dergelijke analyse gepubliceerd, die zeker de moeite van het lezen waard is. Dit laat duidelijk zien welke bewegende delen er zijn en welk effect die kunnen  hebben op de prijsvorming in de komende maanden en jaren."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v