WUR werkt aan zonneparken 'nieuwe stijl'

03-10-2019    10:45   |    AgriHolland/WUR

In zonneparken moeten ook natuur en landbouw hun plek krijgen. Wageningen University & Research wil die zonneparken nieuwe stijl ontwerpen.

Dat is de kern van het nieuwe Solar Research Program dat deze week van start is gegaan. Met het programma, een initiatief vanuit de Environmental Sciences Group, wordt beoogd om binnen de universiteit een brede samenwerking op dit vlak te creëren. "Doel is om over 5 tot 10 jaar met beproefde nieuwe concepten te komen voor zonneparken, die zijn geïntegreerd in voedsel- en natuurlandschappen", zegt kwartiermaker Jeroen Sluijsmans.

Nu zien zonneparken er overal in de wereld vrijwel hetzelfde uit: terreinen met dicht op elkaar gepakte zonnepanelen. Om de boel aan te kleden, wordt het terrein soms omzoomd met groen. "Maar niemand vindt deze parken mooi", zegt Sluijsmans. "Ik denk dat er een kans is voor ons om te laten zien dat energieproductie, biodiversiteit en landbouw goed samen kunnen gaan, landschappelijk ingepast en gedragen door het publiek."

Sluijsmans denkt daarbij aan zonneparken waar naast de opwekking van duurzame energie ook ruimte is voor landbouw en natuur. "Nu ontvangen boeren jaarlijks 5000 euro per hectare grond die ze beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dat is meer dan veel gewassen opbrengen. Als je dat geld nou eens besteedt aan combinaties van duurzame energie en gewasproductie, zou dat wel eens kunnen leiden tot nieuwe verdienmodellen."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws