Wat verandert er met het nieuwe plantenpaspoort?

23-10-2019    10:20   |    Glastuinbouw Nederland

Op 14 december is de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening van kracht. Dat brengt gevolgen met zich mee voor het plantenpaspoort dat nu wordt gebruikt. Een aantal gegevens mag er niet meer op staan en een aantal komt er juist bij. Op de website van Naktuinbouw staan de belangrijkste vragen en antwoorden.

Telers zijn vanuit de regelgeving van de huidige situatie al bekend met autorisatie voor het plantenpaspoort. Er gaat echter iets veranderen. De oude autorisatie vervalt per 14 december 2019, dus is het zaak om nu al een nieuwe autorisatie aan te vragen.

Naktuinbouw moet het nieuwe plantenpaspoort goedkeuren, voordat deze kan worden gebruikt. Het verzoek is om gelijk met de autorisatie ook eventuele nieuwe plantenpaspoortuitingen (sticker, hoes, steeketiket, etc.) mee te sturen. Dit mogen ook foto’s zijn, zolang de gegevens maar goed leesbaar zijn. Dan kan alles in één keer door Naktuinbouw worden gecontroleerd.

Door zaken ruim voor de deadline te regelen, wordt voorkomen dat er een lange wachtrij ontstaat. Het missen van de deadline van 14 december heeft grote consequenaties. Dan mag geen plantmateriaal, in welke vorm dan ook, in het handelsverkeer worden gebracht.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws