Waarom rommelkonten vaak meer stress hebben

27-07-2020    09:58   |    AD

Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Wekelijks schrijft hij voor AD.nl een column. Dit keer: ‘de minst sexy column ever’.

Post-its met aantekeningen, een schroevendraaier, belastingbrieven, lege koffiekopjes, camera-lenzen, snoeren, gitaarsnaren, een lege nietmachine, ansichtkaarten, spijkers en een half koekje: als ik niet oppas, verzamelen zich steeds meer spullen op mijn bureau. Hoe groter de berg, hoe vaker mijn blik ernaartoe wordt getrokken, en hoe minder effectief mijn werktijd dus wordt. Maar opruimen, ho maar. Je denkt toch niet dat ik daar tijd voor heb? Ik heb het hartstikke druk!

Dit is met afstand de minst sexy column ever. Het is ook de column waarin ik het meest als je moeder zal klinken. Sorry daarvoor. Ter verdediging: door de redactie van deze krant ben ik gevraagd om tips tegen stress te delen die écht werken, niet om alleen maar op te schrijven wat je graag wil lezen. Dus, daar komt-ie: een effectieve manier om stress tegen te gaan is je bureau of kantoor op te ruimen.

Opruimen blijkt verschillende positieve effecten te hebben. Ons brein houdt namelijk van orde, zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan Princeton University. Wanneer we steeds geconfronteerd worden met troep - bijvoorbeeld die op ons bureau - gaat dat ten koste van onze aandacht en onze productiviteit. Het blijkt ook de andere kant uit te werken: Was de bende eenmaal opgeruimd, dan bleken de proefpersonen uit het onderzoek zich beter te concentreren en konden ze sneller informatie verwerken.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Mooi

Leliekweker Paul Sonneveld hoopt dat iedereen zich vandaag mooi voelt, zegt hij op Instagram. Met zo'n fraai...