'Voorkom jojo-en met de klimaatinstellingen'

'Voorkom jojo-en met de klimaatinstellingen'

Als teler wil je antwoorden op vragen als 'Hoe ziet het klimaat eruit', 'Hoe voorkom je dat je gaat jojo-en met klimaatinstellingen?' en 'Heb ik schoon water?'. Priva wil duidelijkere antwoorden geven op deze vragen. Het bedrijf is daarom begonnen met het digitaliseren van haar kennis. Het resultaat: digitale diensten die telers ondersteunen bij het behalen van betere resultaten, op basis van gegevens uit hun eigen kas.

"Een van de digitale diensten waar we aan werken, is Plantonomy. Plantonomy is een groeimodel voor een semi-autonome sturing van het gewas. Het model stuurt op de verdamping volgens het natuurlijke bioritme van de plant. Plantonomy helpt jou als teler om de productie en de kwaliteit te verbeteren en je aansturingsbereik te vergroten. Met dit model ben je minder tijd kwijt aan het jojo-en met de klimaatinstellingen en kun je meer tijd in de kas doorbrengen", aldus Priva.

De Britse teler Mike Flux van APS Group in Canterbury werkt al met Plantonomy. Priva vroeg hem naar zijn ervaringen. "Met Plantonomy heb ik meer controle en hoef ik niet meer zoveel beslissingen zelf te nemen. Er ligt nu minder druk op mij als teler omdat het programma het voor mij doet. Het is moeilijk om de knop om te zetten en je geen zorgen meer te hoeven maken over de temperaturen. Het gaat in tegen wat ik de afgelopen 30 jaar heb gedaan. Het is verbazingwekkend hoe de planten hebben gereageerd op de extreme temperaturen van het afgelopen jaar. De planten zijn veel actiever gebleven tijdens de hete periode. We zijn veel gegroeid op economisch vlak, met een veel hogere opbrengst. Voor het tweede jaar voorspel ik nog betere resultaten."

Lees hier het volledige interview

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v