Video: Daan Roosegaarde eert agrarische sector met kunst

18-01-2021    09:43   |    Goedemorgen

Daan Roosegaarde’s meest recente kunstwerk GROW, is een eerbetoon aan de schoonheid en het belang van de agrarische sector. GROW ontvouwt zich als een lichtgevend droomlandschap. Omringd door duisternis golven rode en blauwe lichtstralen over een enorme akker. Het kunstwerk maakt onderdeel uit van het Rabobank artist in residence-programma en gaat vandaag in première. Het project is geïnspireerd door wetenschap die aantoont dat specifieke lichtrecepten de groei van gewassen kunnen stimuleren en hun weerstand verbeteren.

Meestal merken we de landbouwgronden die zorgen voor ons voedsel nauwelijks op. GROW belicht het belang van innovatie in het landbouwsysteem: hoe kan een geavanceerd lichtontwerp planten helpen om duurzamer te groeien? Hoe maken we van de boer de held? GROW is een kunstwerk en een prototype van een duurzamere manier om voedsel te verbouwen.
 
GROW bestaat uit een op design gebaseerd lichtrecept, dat verticaal over een 20.000 m2 grote akker op preiplanten (Allium porrum) schijnt. Je ervaart het kunstwerk als "dansend licht” op een enorme stuk landbouwgrond. Het licht is poëtisch en geïnspireerd op technologieën uit de lichtwetenschap die aantonen dat bepaalde "recepten” van blauw, rood, en ultraviolet licht de plantengroei kunnen bevorderen en het gebruik van pesticiden tot wel 50% kunnen verminderen.
 
Film
De film GROW laat de ontwikkeling van dit stralende droomlandschap zien en hoe de schoonheid van licht planten versterkt. En het biedt een lichtpuntje in deze donkere tijden. GROW is van waarde voor de natuur en biedt hoopvol licht aan mensen. Het geeft een nieuwe betekenis aan het woord “agri-cultuur” door het landschap opnieuw te formuleren als een levend cultureel kunstwerk.
 
GROW is onderdeel van het artist-in-residence programma van de Rabobank. Het programma heeft tot doel dat medewerkers en kunstenaars van elkaar leren door een open uitwisseling van ideeën en perspectieven. Om zo op een positieve manier een bijdrage te leveren aan maatschappelijke vraagstukken en uitdagingen.
 
Twee jaar ontwikkeling
Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers en experts hebben GROW gedurende twee jaar ontwikkeld, op basis van expert sessies met Studio Roosegaarde, Wageningen University & Research, Springtij Forum en het World Economic Forum in Davos. GROW is het eerste kunstwerk in een nieuwe reeks droomlandschappen van Studio Roosegaarde die kunst en wetenschap combineren om zo een betere wereld te creëren.
 
Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur, Rabobank: "Het is heel inspirerend om met een kunstenaar als Daan Roosegaarde samen te werken aan een betere wereld."
 
Kunstenaar Daan Roosegaarde: "GROW is het droomlandschap dat de schoonheid van licht en duurzaamheid laat zien. Niet als een utopia, maar als een protopia die stap voor stap verbetert."
 
Prof. Dr. Wargent, PhD, Chief Science Officer bij BioLumic, internationaal expert in fotobiologie van planten: “Het project GROW is een fascinerend project en wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat specifieke lichtrecepten de groei kunnen bevorderen en het gebruik van pesticiden tot 50% kunnen verminderen."

Bekijk hier de video


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws