Vandaag in de KAS2030 NEWS Lounge...

20-02-2020    10:37   |    Goedemorgen

Ook voor de KAS2030 NEWS Lounge is het vandaag de laatste dag. Maar er staat nog aardig wat op het programma, dus kom langs of zet Paprika Tasty Radio aan om niets te missen!

De businessunit glastuinbouw van Wageningen University & Research, KAS2030, beursorganisatie Easyfairs en Goedemorgen-Hortimedia hebben gezamenlijk het themaplein KAS2030 NEWS Lounge neergezet. Onder leiding van moderator Maurice Wubben worden informerende en interactieve debatten gevoerd en op initiatief van de Goedemorgen-redactie vinden podcast-opnames plaats, die gelijktijdig live worden uitgezonden op de tuinbouwzender Paprika Tasty Radio.

Vandaag staan in ieder geval de volgende debatten op het programma:

13.30 uur | Interview Start-Up
(Gerhold Ten Voorde/ Corvus Drones)

14.00 uur | Nieuwe kasklanttypes; geen tuinder maar inversteerder
(Henk van Tuyl/Kubo en Eric Egberts/ Dutch Greenhouse Delta)
Nederlandse kastechnieken gaan de hele wereld over; van China tot Kazachstan en van Australië tot Canada met wietteelt. De techniek gaat verder; wat ook snel verandert is de opdrachtgever/klant. Steeds vaker is dat een investeerder(-smaatschappij) die geen verstand van zaken heeft. Hoe pak je dat aan? Wat lever je dan naast de kas en installaties? Wie levert de teler en tot hoever gaat je garantie als turn-key leverancier? Een Mercedes onder de kassen zal zonder goede teler toch niet lekker rijden!?

15.00 uur | Wanneer komt eindelijk die Tomatenplukrobot?
(Harrij Schmeitz/Innovation Management TechnologyPull &Program Manager GLAS40.nl en Andreas Hofland/ Hortikey)
Toename van virussen in de kassen én toenemend tekort aan ‘handjes’ doet de vraag naar robotisering in de kas toenemen. Succesvolle praktijkvoorbeelden zijn er echter nog nauwelijks. Wat is de stand van zaken en wat is nodig om tot een versnelling te komen?

16.00 uur | Hoe kan plantweerbaarheid biologische gewasbescherming aanvullen of andersom?
(Dave Key/ Koppert Biological Systems. Piet Boonekamp/ Artemis en Gerben Messelink/ Wageningen University & Research)
Biologische gewasbescherming bestaat al meer dan 50 jaar, bovengronds. De behoefte om de plant sterker te maken, vooral via beter bodemleven en voeding via de wortels is van de laatste jaren. Hoe vullen de twee benaderingen elkaar aan (holistisch), wat werkt aantoonbaar, hoe versnellen we de toelating en is er een actieplan voor de komende jaren?

17.00 uur | Huisvesting arbeidsmigranten; beleidsafwegingen
(Frans van der Lugt/Westflex, een Poolse medewerker en André van der Berg/Gemeentebelang Westland)
Arbeidsmigranten in typische tuinbouwgebieden vragen toenemende aandacht. Met name op het gebied van huisvesting. Hoe willen ‘we’ hiermee omgaan. Gemeente Westland maar ook andere gemeenten worstelen al langer met dit onderwerp. En meningen veranderen nogal eens. Laten wij dit onderwerp eens van verschillende en verrassende kanten bekijken en bespreken!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws