Er komt een groot wietexperiment onder telers

21-06-2018    09:50   |    Goedemorgen

Er komt een grootschalig wiet experiment. Het experiment heeft volgens de commissie-Knottnerus behoorlijke kans van slagen.

573 coffeeshops in 103 gemeenten mogen softdrugs wel verkopen, maar de teelt en het transport is illegaal. De gemeenten hopen zo dat er toezicht mogelijk is op de kwaliteit van de wiet, want in de illegale teelt komen vaak bestrijdingsmiddelen voor.

Daarom moer er veel toezicht zijn en alleen gewerkt worden met 'betrouwbare, hooggekwalificeerde telers, zegt de adviescommissie. Om hen te kwalificeren zouden er veel eisen moeten worden gesteld aan de kweker: bijvoorbeeld dat deze uitsluitend voor het experiment gaat kweken. Volgens commissievoorzitter André Knottnerus zijn er al wel geïnteresseerden.

De wiet moet volgens een track and trace-systeem te volgen zijn. Zo wordt er zo min mogelijk verplaatst. Ook mogen de verkooppunten straks meer in huis hebben dan nu.

Het kabinet krijgt nu het advies in handen. Zij moeten een voorstel doen waar zowel de sceptische CDA, VVD en ChristenUnie als D66 mee kunnen leven. Er moeten regels komen dat zowel grensgemeenten kunnen meedoen, als grote en kleinere plaatsen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws