Blog: Kakafonie van hypocrisie

14-10-2019    09:26   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Het kan niemand ontgaan zijn dat het voor de boeren roerige tijden zijn. Milieumaatregelen zitten hen aardig dwars. De Nederlandse tuinbouw blijft mooi buiten schot. Wij gebruiken juist CO2 en produceren steeds schoner en effectiever. Maar... gaat het wel om het milieu? Is er niet veel meer sprake van een systeemfout?

Als ik even terugkijk op het protest en ik las net dat de boeren het Binnenhof opnieuw willen bezetten, dan zie ik toch een paar vervelende zaken. Met name de boeren denken nu dat zij ondanks hun minder nette gedrag, de steun en sympathie van de burger te hebben. “Wishful thinking”! Als dezelfde burger bij de kassa staat laat deze, consument geworden burger, de boer en tuinder behoorlijk in de steek. Ik weet zeker dat deze steun en sympathie van de burger weer vluchtig verdwijnt als het om de centen gaat.

Met name de politiek is de gebeten hond en terecht. Zeker het gevoerde beleid van de laatste decennia heeft tot een systeem geleid dat niet langer houdbaar is. Vele politici waaien nu met alle winden mee. Aan mooie woorden geen gebrek, maar visie en consistent beleid, ontbreekt ten ene male.

Boeren en tuinders produceren in ons kleine landje voedsel voor de hele wereld, met name voor de EU. Het voedsel wordt efficiënt geteeld en is van de hoogst denkbare kwaliteit. Echter wij blijven letterlijk en figuurlijk veelal met de “shit” zitten. Als je verder naar het systeem kijkt is het al duizenden jaren zo dat je het geld verdient in de handel en nauwelijks in de productie. De boeren en tuinders moeten dus niet alleen hun pijlen richten op de politiek, maar ook eens kijken naar het systeem en de rol van de grote, vaak internationale bedrijven. Den Haag is mijns inziens niet “the place to be”. De belangen en oorzaken liggen veel meer in Amsterdam, Rotterdam, Amersfoort, Londen, Leverkusen, Bazel, Vervey en hun lobbysoldaten in Brussel. Grote retail-partijen mogen wel samen inkopen, boeren en tuinders mogen geen prijsafspraken maken. Een gezonde balans in de keten is ver te zoeken. Hoe groter, hoe meer macht. Hoe kleiner, hoe kwetsbaarder! Deze grote partijen hebben een enorm belang bij het huidige systeem en bij veel kleine partijen voor een goedkope en efficiënte productie

Met veel financiële steun vanuit de EU, ook deze grote bedrijven vreten uit deze ruif, is er een enorme druk ontstaan voor steeds “groter, meer en vooral efficiënter”.  De banken hebben dit proces van harte gefaciliteerd. Boeren en tuinders worden gemangeld tussen een onbetrouwbare consument, grote egoïstische, internationale handelsbedrijven, steeds strenger wordende kwaliteitseisen vanuit Brussel en de inkoopdruk vanuit de handel. Niet gek dus dat een paar van deze bedrijven geholpen hebben bij het organiseren en betalen van de grote boeren protestactie. Zij hebben een groot belang bij het huidige systeem en zodra dit systeem onder druk komt te staan, laten zij boeren en tuinders de kastanjes uit het vuur halen.

Voor de huidige stand van boeren en tuinders geldt: zoek elkaar op, praat en luister naar elkaar, vorm één front, werk samen, kijk kritisch naar het systeem en haar spelers en denk goed na. En……wees niet blij met een dooie mus! Systeemveranderingen kosten veel tijd, zijn taai, moeizaam en vaak pijnlijk.Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Subsidiepot nu al leeg

Het subsidiepotje dat Nederlanders kunnen gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe volledig elektrische auto...