Tuinbouw wil dat kabinet NOW-regeling aanpast

06-04-2020    10:51   |    Glastuinbouw Nederland

De NOW-regeling roept veel en heftige reacties op van ondernemers uit de land- en tuinbouwketen die vooral in het voorjaar een grote omzetpiek hebben. Boomkwekers, kwekers van vaste planten, perkgoed, bloemen en planten, telers van bollen en bolbloemen en handelsbedrijven kunnen vrijwel geen gebruik maken van de NOW-regeling.

“De reacties zijn zorgelijk en terecht omdat deze bedrijven door de crisis heen geholpen moeten worden.” zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. “Veel leden worden door de vormgeving van de NOW-regeling nu in de kou gezet. Dat is niet aanvaardbaar.”

In de wind geslagen
LTO Nederland heeft al bij het ontwerp van de NOW-regeling aangegeven dat er maatwerk nodig is voor bedrijven die in het voorjaar een groot deel van hun omzet behalen en dan ook hoge loonkosten hebben. Die oproep is door het Kabinet in de wind geslagen. Deze week heeft LTO Nederland in een overleg met het Kabinet zeer duidelijk de problematiek op tafel gelegd, voorbeelden laten zien en geëist dat er maatwerk komt. “Niet alleen de land- en tuinbouw heeft dit probleem. Ook andere seizoenssectoren.”zegt Marc Calon. Via de Taskforce Arbeid heeft Glastuinbouw Nederland met name voorbeelden uit de sierteeltsector benoemd, die zijn meegenomen in het overleg met het Kabinet.

Knelpunten
Inmiddels hebben de noodkreten van LTO-leden ook de Tweede Kamer bereikt. Daarbij heeft voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland zijn politieke netwerk gebruikt om te benadrukken dat de regeling echt anders moet. Verschillende fracties hebben vragen gesteld over de uitwerking van de NOW-regeling.
LTO Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland hebben het Kabinet vandaag voorstellen gestuurd voor oplossing van de knelpunten in de NOW-regeling. “Het Kabinet heeft de belofte gedaan om ondernemers te helpen in deze coronacrisis. Daar houden we het Kabinet aan”, aldus Marc Calon.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blue Monday? Bloom Monday!

Vandaag is het ‘Blue Monday’, de meest deprimerende dag van het jaar. Deze dag valt meestal op de derde...

Video: Tuinbouwrobots

ACTUEEL HORTI THEMA - In de tuinbouw worden steeds meer robots toegepast en de ontwikkeling hiervoor blijft...