TNO: Digitalisering sleutel voor transitie foodsector

23-09-2019    10:33   |    TNO/AgriHolland

De manier waarop landbouw wordt bedreven trekt een zware wissel op het klimaat. Om de sector ecologisch en economisch te verduurzamen moet er anders worden geproduceerd. Investeringen in digitalisering zijn daarbij essentieel vindt onderzoeksorganisatie TNO.

Duurzame voedselproductie is relatief duur. Een enkelzijdige afwikkeling van de kosten leidt tot een krappere omzet voor de boer of een hogere prijs voor de consument. Voor een eerlijker verdeling in de gehele productieketen moet duidelijk zijn waar er optimaliseringsmogelijkheden zijn. Een digitaal versleutelde dataopslag, waarin bijvoorbeeld ook de supermarkt verkoopcijfers of de leverancier zijn brandstofverbruik deelt, biedt uitkomst.

Door zoveel mogelijk informatie over alle schakels in de landbouwproductieketen te verzamelen ontstaat inzicht in de landbouwproductieketen. Het beschikbaar maken van data vergt transparantie, vertrouwen en investeringsbereidheid van de gehele voedselproductieketen. Door uit te leggen hoe het systeem in elkaar zit, door voorbeelden te geven van succesvolle digitalisering in de Agrosector en door uit te leggen hoe het mogelijk is om veilig data te delen, probeert TNO inzichtelijk te maken dat er oplossingen bestaan waar iedereen de vruchten van plukt.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Hallo(ween)!

Het is weer tijd voor pompoenen, niet in de laatste plaats vanwege Halloween. En dus pakken sommige mensen...