Systeemreiniging krijgt meer aandacht tijdens teelt

04-11-2019    10:48   |    Glastuinbouw Waterproof

Systeemreiniging tijdens de teelt krijgt de laatste jaren meer aandacht. Dat is terecht, stelt Harm Vogels van Intracare uit Veghel. “Wanneer je het watersysteem tijdens de teelt met de juiste middelen schoonhoudt, ben je tijdens de teeltwisseling veel sneller klaar. Bovendien hoef je dan geen chloor of salpeterzuur te gebruiken en is het volume afvalwater veel lager.”

Vogels weet waarover hij praat. Samen met zijn collega’s volgde hij de afgelopen jaren meerdere kwekerijen die hun watersysteem jaarrond schoonhouden met zilver-gestabiliseerde waterstofperoxide Intra Hydrocare, dat het bedrijf volledig in eigen beheer produceert.

Biofilm voorkomen
De technical salesmanager: “Gedurende het jaar houd je voortdurend de vinger aan de pols om te controleren of het product doet wat het moet doen en of de dosering omhoog of omlaag moet. De teeltwisseling vormt het sluitstuk van die routine. Het is dé kans om met eigen ogen te zien of het systeem van binnen werkelijk schoon is gebleven.”

Wat Vogels tijdens zo’n grondige inspectie beslist niet wil zien, is biofilm in het inwendige van het watergeefsysteem. “Toepassing van het middel is er nu juist op gericht om de vorming van biofilm in waterleidingen en druppelaars te voorkomen”, zegt hij ten overvloede. “Het breekt minder snel af dan ongestabiliseerde waterstofperoxide, waardoor het verder doordringt in het systeem.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws