Startup en Scale-up Team stimuleert innovatie

07-04-2021    10:41   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - Als startende ondernemer wil je zo snel mogelijk groeien. Maar makkelijk is dat vaak niet. Je hebt de ideeën, maar mist de ervaring en de juiste contacten om verder te komen. Om over de financiën nog maar niet te spreken. Je kunt dan uiteraard zelf op zoek gaan naar mensen die jou verder kunnen helpen. Maar je kunt ook aankloppen bij Rabobank.

Waar het bedrijf vanuit traditie hoofdzakelijk de rol van financieel dienstverlener vervulde, maakte Rabobank de afgelopen jaren een transformatie door. Meer dan ooit wil de organisatie zich inzetten voor een sterkere leefomgeving en voor de grote maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Met als uitgangspunt dat je met elkaar meer bereikt dan alleen. In dat kader werd ook het Startup en Scale-up Team opgericht, dat innovaties in sectoren wil stimuleren en ondersteunen. Ook binnen de glastuinbouw.

Fabian Groeneveld is als ‘Startup en Scale-up Banker’ aan het team verbonden. Hij werkt grotendeels vanuit YES!Delft, dat de afgelopen 15 jaar uitgroeide tot één van de succesvolste startup incubators en accelerators ter wereld. “Rabobank is sinds de oprichting partner van YES!Delft, maar ook van bijvoorbeeld RoboValley en het Delft AgTech Institute. Daardoor weten wij wat er speelt op gebied van innovatie en startups, spreken wij de taal en zien en horen wij ook waar startups echt behoefte aan hebben”, aldus Groeneveld. Hij geeft aan dat het Startup en Scale-up Team mensen kan helpen door het netwerk van Rabobank in te zetten, door kennis in te brengen, door sectorspecialisten te betrekken en natuurlijk door middel van financiering. “Een startup heeft meestal nog geen omzet, maar vanuit het Startup en Scale-up Team kijken we verder dan omzet alleen. Onze visie is dat je alleen kunt groeien door te innoveren. Daarom willen we startups nadrukkelijk helpen om de volgende stap te zetten. Niet met standaard dienstverlening, maar door zoveel mogelijk toe te voegen in het proces. Want wil je als bank inspelen op innovaties, dan zul je zelf ook moeten innoveren.”

Op steenworp afstand van Delft vinden we de meest vooruitstrevende glastuinbedrijven. Dit is het werkterrein van Mitchel Grootscholten, Accountmanager Grootzakelijk Food & Agri bij Rabobank. Vanuit die rol is hij sinds kort ook verbonden aan het Startup en Scale-up Team en probeert hij verbindingen te leggen tussen de tuinbouw en startups en staat innovatie hoog op zijn lijstje als hij met ondernemers in gesprek gaat. Hoewel Delft als innovatiehub en het Westland en Oostland als wereldwijd middelpunt van de glastuinbouw op korte afstand van elkaar liggen, weten beiden elkaar nog niet altijd makkelijk te vinden. Maar het gaat zeker de goede kant op, constateert ook Grootscholten. “In het verleden was de noodzaak er wellicht nog te weinig om elkaar op te zoeken, maar de wereld verandert en de tuinbouwwereld ook. Je ziet dat er schaalvergroting plaatsvindt binnen de sector, waardoor er minder spelers overblijven. Bovendien gaan de kosten omhoog. Daardoor groeit het besef bij ondernemers dat zij het alleen niet altijd gaan redden. En dus wordt het belang van samenwerken steeds groter. Door samen te innoveren, kun je veel grotere stappen richting de toekomst maken.”

Lees het volledige interview met Groeneveld en Grootscholten in KAS 3 van 2020


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Mamabubbel...

In het afgelopen jaar hebben moeders meer rollen vervuld dan ooit. Vaak vanuit huis zijn de moeders: juf, kok,...