'Snelle registratie onvoldoende'

'Snelle registratie onvoldoende'

Het aanbod aan synthetische beschermingsmiddelen daalt drastisch. Middelen op basis van schimmels, bacteriën, plantextracten en feromonen komen er gestaag bij. De politieke roep om deze groene middelen via een versneld toelatingstraject markttoegang te verlenen, is groot. Hiermee wordt onterecht de indruk gewekt dat het verdwijnen van synthetische producten eenvoudig 'groen' opgevangen kan worden, meent Jolanda Wijsmuller, manager biologische gewasbescherming en kleine teelten, bij Bayer.

"De afgelopen jaren zien we geregeld dat de etiketten van reeds geregistreerde groene middelen worden uitgebreid via een kleine uitbreiding gebruiksgebied. Zo wordt de toepassing uitgebreid naar veel teelten omdat veel gewassen in Nederland in de categorie kleine teelten vallen. De groene middelen zijn in het algemeen vrij breed beschikbaar."

De groene middelen die nu op de markt zijn worden doorgaans zorgvuldig ingebed in een 'synthetisch' gewasbeschermingsprogramma. "Waarom? Het werkingsniveau van groene middelen varieert doorgaans van 40 tot 80 procent. In een strategie met een paar robuuste hoekstenen functioneren groene middelen in voldoende mate. Er is veel onderzoek nodig om vertrouwen in de werking te generen bij de adviseur en bij de land- en tuinbouwer, om het middel goed te positioneren en om de werking te optimaliseren."

"Er is een risico dat kansen voor groene middelen gaan afnemen omdat teveel synthetische actieve stoffen verdwijnen en het dan niet meer mogelijk is om bijvoorbeeld eerst curatief met een synthetisch middel de ziekte- of plaagdruk te verminderen. Het werkingsniveau van het groene middel kan dan te laag zijn voor boer of tuinder."

Groene middelen tot en met 2030
In een EU-database staan groene actieve stoffen die in het goedkeuringsproces zitten. Als deze stoffen op EU-niveau zijn goedgekeurd, moeten ze daarna nog als product in de landen worden geregistreerd. Dit kost tijd. Dat kan wellicht sneller, meent Wijsmuller. "We kunnen nog enkele nieuwe feromonen verwachten, een grotere diversiteit aan nieuwe stammen van schimmel- of bacteriesoorten die al op de markt zijn plus enkele nieuwe soorten en een aantal plantextracten. Zelfs als al deze groene actieve stoffen volgend jaar op de markt zijn, is het met de huidige synthetische middelen onvoldoende om de gaten te kunnen opvullen die er nu al zijn in het middelenpakket."

Door alleen in te zetten op snellere registratie van nieuwe groene middelen slaan we dan ook de plank mis, geeft Wijsmuller aan. "Voor een gezonde oogst moeten we op alle vlakken investeren. Van robuuste teeltsystemen, innovatie in veredeling, tot behoud en snelle registratie van alle middelen die veilig zijn voor mens, dier en milieu."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v