Rolstoel wordt wiedbed

20-02-2020    10:00   |    Vilt.be

Ooit gedacht dat elektrische rolstoelen een tweede leven kunnen krijgen in de landbouw? De Belgische bioboer Alex Floré bouwt ze om tot milieuvriendelijke wiedbedden en schoffelmachines, meldt Vilt.be.

“Beter voor de rug, goedkoper en minder tijdrovend”, reageert hij enthousiast. “Ik kreeg het idee toen ik op bezoek ging bij mijn schoonmoeder in het woon-zorgcentrum.” Het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT) pikte zijn idee op en organiseerde een heuse Bricoleursweek. “Komend seizoen rijden er zo zeven nieuwe, milieuvriendelijke wiedbedden en schoffelmachines rond.”

Afgelopen week ging op biologisch tuinbouwbedrijf Rawijs een wel erg uitzonderlijke opleidingsweek door: de Bricoleursweek. Een serre werd getransformeerd tot tijdelijk atelier voor het ombouwen van elektrische rolstoelen tot tuinbouwmachines. Onder leiding van Bert Vandergeynst en Tom Callewaert werkten een 15-tal biologische telers naarstig aan hun eigen wiedbed of schoffelmachine, een werktuig waarop één of twee mensen in liggende positie onkruid kunnen wieden. “Dankzij de batterij van de elektrische rolstoel beweegt het wiedbed zich automatisch, milieuvriendelijk en geruisloos voort”, licht uitvinder Alex Floré uit.

In 2018 won Alex Floré een innovatieprijs voor bioboeren met zijn omgebouwde elektrische rolstoel. “Ik maakte er een wiedbed op zonne-energie van”, vertelt hij. “De behandeling van een bed van vijftig meter kost mij nu slechts twee minuten, ik deed er voordien wel een half uur over. Het is bovendien een stuk ergonomischer dan gehurkt of gebogen te moeten wieden.”

“Heel wat collega-bioboeren waren meteen geïnteresseerd om hier ook mee aan de slag te gaan”, aldus Alex Floré. Het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT) pikte zijn idee op en organiseerde deze Bricoleursweek.”

En zo leerden nu ook andere bioboeren hoe ze zo'n machine kunnen maken. Na een week stevig doorwerken reden er vrijdagnamiddag bijna zeven nieuwe machines rond. “We hopen dat het wiedbed het vele werk op onze boerderij zal verlichten”, zegt Mauri Boute van de Moeiakker. Michiel Van Poucke van Wijveld uit Destelbergen was al even enthousiast. “Dit is een schitterende manier om iets bij te leren.”

(Foto: CCBT)


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws