Aubergine in balans met LED zeer interessante proef

20-12-2019    10:07   |    Glastuinbouw Nederland

Telen op basis van plantbalans in hybride en full-Led set-up, dat is de doelstelling van de proef ‘Aubergine in balans met LED-belichting’ op het Improvement Centre gedurende het seizoen 2019/2020. De titel en het onderschrift scheppen zeker verwachtingen van deze teelt. Winterproductie van aubergine staat al enige jaren in de proeffase bij verschillende telers en onderzoekcentra.

Hieruit blijkt dat het belichten van aubergines zeker geen kopie van bijvoorbeeld een tomatenteelt is. De resultaten van voorgaande jaren zijn erg verschillend geweest en de zoektocht naar een goed teeltrecept is duidelijk nog in beweging. Bij Delphy wordt nu voor het tweede jaar intensief onderzoek gedaan naar de belichte aubergine teelt en daaruit is gebleken dat dit gewas een raspaardje is; als alles goed gaat zeer dankbaar, maar buiten de bandbreedte direct groei- en productieverlies.

Voorafgaand aan deze proef is door middel van een proef bij Wageningen University & Research gekeken naar het spectrum. Aan de hand hiervan zijn de lampen geïnstalleerd. In beide afdelingen is 190 micromol groeilicht geïnstalleerd. 100% belichting van bovenaf. Een afdeling Full-Led en een vergelijking met hybride, dat wil zeggen dat 50% van de belichting  SON-T is.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Modern werkenden

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies &...