Reinigingsproducten veilig binnen emissieloze teelt?

Reinigingsproducten veilig binnen emissieloze teelt?

Om nulemissie van water met nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen te bereiken, is het gewenst om te weten of toegepaste reinigingsmiddelen niet ophopen in het teeltsysteem. Producten die worden toegevoegd moeten worden opgenomen door de plant of worden afgebroken. Binnen het project 'Voorkomen en Bestrijden emissies kasteelten' is inzicht verkregen in de effecten van het gebruik van ontsmettingsproducten op de waterkwaliteit in recirculerende teelten.

Afgelopen voorjaar is door Wageningen University & Research BU Glastuinbouw en Bloembollen het eindrapport opgeleverd van het onderzoek 'Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten, werkpakket 4'. In dit rapport wordt verslag gedaan van het onderzoek naar het mogelijk ophopen van reinigingsmiddelen in een gerbera gewas. Tevens is onderzocht of de toegepaste producten een additionele werking hebben tegen pathogenen.

Reinigings- en ontsmettingsmiddelen worden meestal, aanvullend aan de aanwezige ontsmetting (UV, Verhitter enzovoort), gebruikt in lage concentraties met als doel om vorming van biofilm in leidingen te voorkomen. Uit een laboratoriumproef is gebleken dat de dosering bij deze toepassing  te laag is om een effect te realiseren op het tegengaan van pathogenen.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v