Minister grijpt in bij NVWA

16-07-2019    09:11   |    Financieele Dagblad

Minister Schouten van LNV grijpt in bij de NVWA. Dit naar aanleiding van een uit de hand gelopen ICT-project, waarvan het budget met tientallen miljoenen euro's dreigde te worden overschreden.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De directieraad van de NVWA krijgt tijdelijk versterking van buiten om een periode van 'herbezinning' te begeleiden. Ook komt er een externe commissie van deskundigen die over de problemen moet adviseren.
Dit blijkt uit een brief van minister Schouten aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw trok dit voorjaar de stekker uit een nieuw ICT-systeem voor de NVWA, genaamd Inspect, waarvan het budget met tientallen miljoenen euro's dreigde te worden overschreden. "Ik wil niet langer doormodderen", zei ze toen over het project. Daarvoor was oorspronkelijk €36 miljoen uitgetrokken. Later werd dat verruimd tot €95 miljoen.
Grondoorzaken
Schouten wil dat niet alleen wat betreft de digitale techniek het roer om gaat bij de NVWA. Zij wil aandacht voor de 'grondoorzaken' die hebben geleid tot de noodzakelijke stopzetting van het nieuwe systeem. Ze vraagt om erkenning van 'verandermoeheid' en 'ingesleten patronen', en verlangt een grotere operationele slagkracht. Aanpassing van structuur en werkprocessen is niet voldoende, ook houding en gedrag moeten veranderen.
Peter Hennephof wordt tijdelijk lid van de directieraad van de NVWA. Hij moet zorgen voor een voortvarende aanpak. Hennephof is voormalig gemeentesecretaris van Den Haag. Ook was hij hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen en plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook komt er een tijdelijke, externe commissie van deskundigen op het gebied van ICT, verandermanagement en toezicht. Die commissie gaat zowel de directieraad als de minister adviseren.
Lees hier meer


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Alle waterstromen risicovol

Recent is het eindrapport ‘Waterstromen afwijkend van drainwater’ uitgebracht. In dit rapport worden de resultaten beschreven van een...