Minder plastic in tuinbouw: een hele uitdaging!

Minder plastic in tuinbouw: een hele uitdaging!

ACTUEEL HORTI THEMA - Plastic, het ooit zo geliefde duurzame materiaal met vele gunstige eigenschappen, staat in het verdomhoekje. Plastic is gedegradeerd tot de status van milieuvervuiler. Het gebruik staat onder druk. De roep om alternatieven klinkt door. Ook de tuinbouwsector voelt zich verantwoordelijk. De hele circulaire keten, van teler tot afvalverwerker, doet mee in de zoektocht naar een duurzame en milieuvriendelijke oplossing. De prioriteit ligt bij reductie en hergebruik en zoeken naar (biobased) alternatieven.

De maatschappelijke druk om het gebruik van plastic te ontmoedigen, laat ook de tuinbouwsector niet onberoerd. De ernst wordt degelijk gevoeld. Plastic valt niet goed te rijmen met de waarden waarmee de tuinbouwsector zichzelf identificeert. "Zeggen dat we met onze producten een bijdrage leveren aan gezondheid, duurzaamheid en welzijn, is nog maar half zo geloofwaardig, zolang tegelijkertijd met die producten heel veel plastic de wereld wordt ingestuurd", zegt Else Boutkan, kwartiermaker van het Programma Plastics van Greenport West-Holland in KAS Magazine. "In verpakkingen, hoezen, potten, labels, steeketiketten, folies, klipjes gaat ongemerkt veel plastic om. Soms ontkom je er niet aan, bijvoorbeeld vanwege voedselveiligheid, maar we kunnen niet meer om de nadelen heen. De plastic soep in de oceanen en de uitputting van fossiele grondstoffen, zeggen genoeg."

Het terugdringen van plastic in de tuinbouwsector lijkt makkelijk, maar in werkelijkheid is het complex. Het komt omdat een ondubbelzinnig alternatief ontbreekt. Een plasticloze sector is dan ook een utopie. Maar minderen kan wél en het plastic dát gebruikt wordt, moet passen in een circulair systeem. Met het doel 'een verantwoord gebruik van plastic in een circulaire economie', stelde Greenport West Holland, vorig jaar het Programma Plastics op. Het inzetten op een duurzame en milieuvriendelijke oplossing, houdt in dat bij de productie van plastic geen fossiele grondstoffen worden gebruikt, dat strikte afvalstromen worden nageleefd en dat recyclen de standaard wordt. Een circulaire keten dus. Dat betekent investeren in verpakkingsvrije opties of herbruikbare verpakkingen en materialen. Alle schakels in de keten zijn er bij gehaald, want een doeltreffende stap kan alleen als partijen samen optrekken en afstemming plaatsvindt. Telers, veiling, groothandel, producenten van plastic, afvalbranche denken samen na over hoe en waar de sector kan meehelpen de plastic afvalberg te verlagen. Dat proces gaat langs een drietrapsraket: 1.elimineren, 2. hergebruik en 3. recyclen.

Lees hier het volledige artikel terug

A.s. woensdag is Else Boutkan tussen 9.00 en 10.00 uur te gast in de studio van Paprika Tasty Radio, waar zij meer over dit onderwerp zal vertellen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v