Masterscriptie over schimmel leest als roman

Masterscriptie over schimmel leest als roman

Vier WUR-studenten vielen afgelopen vrijdag in de prijzen bij de uitreiking van de Thesis Award 2021 van het Universiteitsfonds Wageningen. Corentin Bisot won binnen het domein van omgevingswetenschappen met zijn scriptie over het groeigedrag van bodemschimmels en werd geëerd als algemene winnaar. Selena Koene, Carolina Sarzana en Sanne Put schreven volgens de jury de beste scriptie binnen de domeinen van levenswetenschappen, sociale wetenschappen en agrotechnologie en voedingswetenschappen.

Corentin Bisot (MSc Earth and Environment) deed voor zijn masterscriptie onderzoek naar het groeigedrag van zogeheten Arbuscular Mycorrhizal Fungi onder verschillende omstandigheden in de omgeving. Deze bodemschimmels maken grote, complexe ondergrondse netwerken en vormen een symbiotische relatie met verschillende planten en bomen. Zij geven voedingsstoffen uit de bodem door aan de plant, en krijgen daar koolstofbronnen van de plant voor terug. Een goed-functionerend netwerk kan een positieve bijdrage leveren aan landbouwsystemen, en een beter begrip van de manier waarop deze ondergrondse netwerken groeien kan ons aanwijzingen geven hoe we een optimale symbiose kunnen stimuleren.

Verspreiding en vertakking van schimmels
Bisot keek naar de effecten van temperatuur en de aanwezigheid van voedingsstoffen in de grond op de manier waarop de schimmel zich verspreidt en vertakt. Dit deed hij door heel veel foto's te maken van de groei van de schimmel in petrischaaltjes onder verschillende omstandigheden, waarvoor hij een gerobotiseerde set-up gebruikte. Vervolgens analyseerde hij deze gegevens met verschillende algoritmes. Zo kon hij bijvoorbeeld concluderen dat de schimmels sneller groeien bij hoge temperaturen, hun groeipatronen aanpassen op bestaande structuren, en meer vertakkingen maakten als er een ongelijkmatige verdeling van niet-oplosbaar stikstof en fosfor in de grond zat.

Bisot maakte niet alleen gebruik van nieuwe technieken en bracht interessante bevindingen aan het licht, maar hij bleek ook een goede schrijver, aldus de jury: "Zijn scriptie is goed gestructureerd, geďllustreerd en geschreven; het leest eigenlijk als een roman, waarin de lezer niet kan wachten om verder te lezen hoe de volgende hordes zijn genomen."

De bevindingen van Bisot dragen bij aan het ontwikkelen van een model dat gebruikt kan worden in een agronomische context. Voordat het zover is, moet er echter nog een hoop onderzoek verricht worden naar andere aspecten van de groei van deze schimmels.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vond dit jaar voor het eerst in twee jaar weer op de campus plaats, op de donateursdag van Vrienden van het Universiteitsfonds Wageningen, die de Thesis Award financieel ondersteunen. De winnaars ontvingen hun prijs in bijzijn van tientallen Vrienden, de juryleden, de winnaars, begeleiders en leerstoelhouders, en familie en vrienden van de winnaars. Juryvoorzitter dit jaar was Prof.dr.ir. Francine Govers, Professor Molecular Phytopathology bij Laboratorium voor Fytopathologie bij WUR.

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v