Marktverwachting korte- en lange termijn stabiel

31-07-2020    10:32   |    Goedemorgen

Voor de korte termijn gasprijzen houdt AgroEnergy vast aan de verwachting op stabiel. Eind volgende week is er 1 LNG schip gepland om te lossen aan de GATE terminal. Verder is er weinig gepland onderhoud aan gassystemen in Noordwest Europa.

"Veel Noors onderhoud is namelijk ingepland voor de maand september. In de afgelopen weken leidde het onderhoud ook niet tot noemenswaardige prijsbewegingen. Dat er voldoende gas beschikbaar is, blijkt ook uit het feit dat er voldoende ruimte is om de gasvoorraden aan te vullen. Nadat NordStream weer in gebruik is genomen, is er alleen al in de Nederlandse gasvoorraden gemiddeld ruim 60 miljoen m3 per dag opgeslagen. In dit tempo is de resterende 20% medio september al gevuld."

Verder is de temperatuurverwachting voor volgende week op of iets boven het langjarig gemiddelde, wat als ‘normaal’ wordt beschouwd. Voor APX spotprijzen is er wel ruimte voor hogere prijzen. De factoren zon en wind, die in de afgelopen week de uurprijzen omlaag drukten, zullen minder in het spel zijn. Daarnaast wordt er na het weekend weer de nodige neerslag verwacht. De markt verwacht voor volgende week een gemiddelde APX spotprijs van circa 28 €/MWh.
 
Gas en elektra lange termijn
"Voor de verdere jaren passen we de verwachting aan van licht dalend naar stabiel. De dalings potentie bij TTF gas is gering. Voor de prijsvorming bij elektriciteit wordt er vooral gelet op de emissierechten. Deze lijken na de forse daling in de afgelopen twee weken even pas op de plaats te maken na het tussentijdse dieptepunt rond de 25 €/ton. Daarnaast houdt men de adem in voor de huidige ontwikkelingen rondom de oplopende corona besmettingen in Europa. Her en der worden maatregelen weer aangescherpt uit angst voor een tweede besmettingsgolf. Als deze dreigt door te zetten, zal dat verdere neerwaartse prijsdruk tot gevolg hebben is de verwachting."

Wereldwijd is het effect van vertraagde economische activiteit duidelijk merkbaar. Het Amerikaanse ‘Energy Information Adminstration’ (EIA) verwacht bijvoorbeeld dat de steenkool productie in de VS dit jaar het laagst zal zijn in de afgelopen ruim 50 jaar, vanwege beperkte export en achterblijvende binnenlandse vraag. Vergeleken met vorig jaar is de inschatting een vermindering van 29%. Ook vanuit die kant kan er weinig prijsstijging verwacht worden.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...