Korte termijn is stabiel, lange termijn onzeker

22-01-2021    09:26   |    Goedemorgen

De weersverwachting laat een omslag zien richting het weekend. Deze woensdag en donderdag liepen de temperaturen nog op tot boven 10 graden Celsius in combinatie met windkracht 5 of meer, maar vanaf vandaag neemt de wind in kracht af en dalen de temperaturen tot ca. 5 graden Celsius. Na het weekend trekt de wind weer iets aan. De daggemiddelde APX-prijs komt daarmee naar verwachting tussen 40 en 50 €/MWh uit komend weekend, en in de werkdagen daarna tussen 45 en 55 €/MWh. Tennet maakte deze week bekend dat zowel de NorNed- als de Cobra-verbinding niet beschikbaar zijn vanwege een storing in een zogenaamde HVDC-kabel. Op 10 april moet de verbinding met Noorwegen weer hersteld zijn volgens Tennet. Voor de verbinding met Denemarken wordt nog geen datum genoemd.

Dat meldt AgroEnergy in haar wekelijks marktverwachting. De tijdelijk lagere temperaturen geven mogelijk ook een kleine impuls aan de daggasprijs, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat we een niveau hoger dan 22 €ct/m3 te zien krijgen. Zoals gezegd worden er in januari geen LNG-schepen meer verwacht in de Rotterdamse haven, dus de afhankelijkheid van gas uit pijpleidingen en voorraden blijft. 
 
Gas en elektra lange termijn
Als we voorbij de winter kijken, valt voor gas vooral het kleine prijsverschil tussen het komende zomercontract en het komende wintercontract op. De ‘spread’ tussen deze contracten is een factor vier kleiner dan vorig jaar, toen we met relatief volle voorraden de winter uit kwamen. Op Europees niveau is de vulgraad momenteel ca. 60%, dat is 20% lager ten opzichte van een jaar geleden. Dit geeft LNG-producenten zoals de Verenigde Staten goede hoop dat de Europese gasvraag (en ook de gasprijs) gedurende de rest van het jaar op peil blijft. Er wordt in de VS al maandenlang op recordtempo LNG geproduceerd, maar krapte op de LNG-tankermarkt en hoge Aziatische prijzen zorgen ervoor dat weinig vloeibaar gas Europa bereikt. Het Panamakanaal ligt vol met tankers die naar Azië door willen varen, waardoor de prijs van het huren van een tanker vertienvoudigd is vergeleken met afgelopen zomer. Voor komende zomer lijkt het perspectief voor Europa weer gunstiger: minder acute gasvraag in Azië en grotere injectiebehoefte voor de Europese voorraden.

Aanleg NordStream 2 onzeker
Grote onzekerheid heerst nog over de aanleg van het laatste gedeelte van de NordStream2-pijpleiding. De al eerder aangekondigde sancties vanuit de Verenigde Staten zijn deze week ingegaan. Dit houdt in dat in principe elk bedrijf dat gelieerd is aan de aanleg van de nieuwe pijpleiding strafmaatregelen vanuit de VS tegemoet kan zien. Gezien het feit dat de sancties zowel door Democraten als Republikeinen in het Congres gesteund worden, is het de vraag of de nieuwe president Biden een andere toon zal aanslaan dan zijn voorganger.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws