Komkommers telen op basis van harde feiten

Komkommers telen op basis van harde feiten

ACTUEEL HORTI THEMA - Drenthe Growers heeft sinds december 2019 ervaring met Climate Profiler en QMS. Dat zijn instrumenten om te telen op grond van harde feiten. De groene vingers blijven belangrijk, maar de teler heeft meer zekerheid nodig. Rens Smith, adviseur komkommer bij Delphy, deelt onderstaand verhaal dat eerder werd gepubliceerd in Magazine DE Delphy.

Eigenlijk is Peter Bergsma, mede-eigenaar van komkommerbedrijf Drenthe Growers, de perfecte man om nieuwe digitale mogelijkheden uit te proberen. Hij komt uit een heel andere sector dan de tuinbouw, namelijk de techniek. Tot enkele jaren geleden had hij geen teeltervaring. Hij wordt dus niet 'gehinderd' door vaste teeltopvattingen en kan er fris tegenaan kijken. "Traditioneel doen telers veel op gevoel. Maar als je alle data bijhoudt, kun je gemakkelijk terugzoeken hoe je iets in het verleden hebt aangepakt en daarmee fouten voorkomen. De teelt wordt voorspelbaarder", zegt hij.

Samen met zijn vrouw Inge, schoonvader en zwager runt Peter het bedrijf in het Drentse Erica. Het telt nu 12, 5 hectare komkommer: 5,6 ha belichte hogedraadteelt en de rest traditionele teelt. Volgend jaar wordt dit uitgebreid met 5,5 ha belichte hogedraadteelt.

Teeltplanning
Bergsma doet mee met twee pilotprojecten: QMS komkommer en de Climate Profiler. Peter: "Met QMS komkommer maak je een planning voor het hele jaar. Onderdelen zijn bijvoorbeeld de startdatum, het aantal planten/m2, teeltstrategie, geplande aantal vruchten. Het gaat dus om voorspellingen op basis van teeltaanpak. Dat werk je wekelijks bij en het systeem berekent dan de planning. Als er bijvoorbeeld minder licht is geweest dan verwacht, komen er minder komkommers en splitsen er minder bladeren af. Dan moet je onder andere de dunstrategie aanpassen." Ze zijn er sinds december 2019 mee bezig en de ervaring tot nu toe is positief. Peter: "Ik vind dat ik er snel van leer hoe de plant zich gedraagt en wat de invloed is van het klimaat op de gewasontwikkeling."

Profielen
Ook met Climate Profiler heeft hij sinds de winter ervaring. Op grond van gewasplanning genereert dit programma de klimaatgegevens en weersverwachting grafieken van de verwachte lichtsom, temperatuurontwikkeling, CO2 en vochtdeficit. Peter: "Je kunt berekenen/instellen welke etmaaltemperatuur je wilt realiseren bij een bepaalde lichtsom. Daar komt dan een profiel uit. Hoe je dat vervolgens realiseert, bepaal je zelf."

Bergsma houdt verder gegevens bij over gewasgroei en bladafsplitsing en zet die in het programma. Adviseur Rens Smith levert vervolgens dagelijks feedback. Peter: "De adviseur komt nu één keer in de week langs. Maar door dit systeem kan hij tussendoor steeds begeleiding bieden. Na de uitbreiding gaan we in zes kassen zes verschillende teelten opzetten. Met QMS komkommer en de Climate Profiler kunnen we elke teelt apart aansturen. Dan kunnen we beter de productie en de arbeidsbehoefte plannen."

Lees hier verder en bekijk tevens een video

Bron: 30MHz/Delphy

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v