'Ik verwacht een run op aanschaf van led in de kas'

31-07-2020    09:28   |    Goedemorgen

Berry Looijen, technisch specialist bij Interpolis, weet hoe belangrijk goede belichting is voor ondernemers. De overheid geeft een extra stimulans bij het terugdringen van de CO2 uitstoot en het duurzaam ondernemen. “Ik verwacht een run op de vervanging van de traditionele SON-T belichting. En ik heb dan meteen wel zorgen. Er zijn veel spelers op de markt en niet alle led-belichting is geschikt voor de omstandigheden in de kas. Voor je het weet zit je als teler met de gebakken peren.”

Belichten met led wint steeds meer terrein. Dat is te danken aan de hogere efficiency in lichtopbrengst, de langere levensduur, de grotere mogelijkheden tot samenstellen van gewas specifieke lichtrecepten en besparing op energie. Berry: “De investering in led is fors. Bij het maken van de juiste keuzes komt veel kijken.”

Berry vervolgt: “Juist omdat niet alle led-armaturen geschikt zijn voor de omstandigheden in de kas is het belangrijk dat ondernemers goede keuzes maken. Uitval van je belichting heeft direct effect op de kwaliteit van je teelt én dus van je afzet. Ga in zee met leveranciers en installateurs die ervaring hebben met glastuinbouw en de teeltomstandigheden in de kas. Wees alert op de koelingsmogelijkheid en denk na over de stroomkwaliteit. Ga je bestaande Son-T armaturen vervangen en de rest van de installatie hergebruiken? Dat kan tot onverantwoorde situaties leiden. Laat deze installatie controleren op geschiktheid voor de nieuwe situatie. Kijk bijvoorbeeld goed wat dat betekent voor de bestaande belichtingspanelen. Denk na over brandveiligheid en de belasting van de transformatoren. En, zeker niet onbelangrijk, ben je eenmaal aan het vervangen? Wees dan ook alert op het diefstalrisico bij plaatsing. De dure armaturen zijn gewild."

Weten hoe je de juiste keuze maakt? Lees hier de tips van Interpolis


Reacties (1)

henk at 10.08.2020

wat zijn op dit moment de extra stimulansen om de co2 terug te dringen?
ik hoor er veel over maar niemand geeft een concreet antwoord

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Even met vakantie!

De redactie van Goedemorgen gaat twee weken met vakantie. Daarom is de nieuwsbrief van vandaag even de laatste...