'Horticulture 4.0 is al in volle gang'

'Horticulture 4.0 is al in volle gang'

Marco van der Velden is sinds februari algemeen directeur - CEO van Berg Hortimotive Group. Met een toenemende behoefte aan voedsel in de wereld, schaalvergroting in de tuinbouw, maar ook steeds grotere schaarste aan kennis, ziet hij grote kansen voor datagedreven oplossingen. Of zoals hij het noemt: Horticulture 4.0.

Van der Velden heeft een jarenlange achtergrond in de hightech metaalverwerkende industrie en machinebouw. Die ervaring wil hij toepassen om Berg Hortimotive Group, bestaande uit Berg Hortimotive en HortiKey, de komende jaren nóg belangrijker te laten zijn binnen de internationale glastuinbouw.

De nieuwe directeur werd in zijn eerste maand ingewerkt door zijn voorgangers Bas Lagerwerf en Nico Bikker. "Een unieke situatie, want vaak krijg je die mogelijkheid niet als nieuwkomer in een bedrijf. Het gaf mij de kans om de klanten, de processen, de producten en vooral ook de mensen binnen het bedrijf te leren kennen." Kort na zijn aantreden, sloeg echter COVID-19 toe. Daardoor moest Van der Velden direct bovenop de organisatie zitten. "We zijn een Nederlands bedrijf dat actief is in meer dan honderd landen. Door de pandemie kregen we dus te maken met regelgeving en beperkingen die per land verschilden. Een lastige situatie, die best even schakelen was. Maar Berg Hortimotive toonde zich een robuuste organisatie."

Geen toekomstmuziek
Van der Velden bracht de impact van de situatie in kaart, maar al snel bleek dat directe aanpassing voor Berg Hortimotive niet nodig was. "Uiteindelijk gaat een crisis als dit ook weer over en herstellen doe je door te innoveren. En innovatie is onze passie!" Voor Berg Hortimotive is dat o.a. de nieuwe Paprika SMART AGV en voor HortiKey staat de Plantalyzer hoog op de agenda. Dit geavanceerde product meet het aantal tomaten en deelt ze in per rijpheidsklasse terwijl deze nog aan de plant in de kas hangen. Op basis van deze metingen kan onder meer een betrouwbare oogstprognose worden gegeven tot 4 weken vooruit. Hierdoor kan een hogere omzet kan worden gerealiseerd met een lagere uitval en met een efficiënter gebruik van water en energie. Van der Velden ziet een hightech tuinbouwtoekomst voor zich waarin kunstmatige intelligentie en algoritmes een essentiële rol spelen bij het aansturen en verbinden van de gehele keten. De Plantalyzer zet al een enorme stap in die richting. "Berg Hortimotive wil onder de paraplu van Royal Brinkman en in samenwerking met partners in de sector voorop lopen en totaaloplossingen blijven ontwikkelen. COVID-19 helpt wat dat betreft met het bewustzijn in de sector dat die Horticulture 4.0 geen toekomstmuziek is, maar al volop aan de gang is. En dat we juist nu dus moeten doorpakken met elkaar."

Van der Velden ziet de toekomst daarom positief tegemoet en hij heeft zin om de uitdaging aan te gaan als algemeen directeur - CEO van Berg Hortimotive Group. "Toen Bas Lagerwerf het stokje aan mij overdroeg, zei hij dat het mooiste nog gaat komen. Na enkele maanden actief te zijn geweest in dit bedrijf en in deze sector, ben ik het helemaal met hem eens", aldus een ambitieuze Van der Velden.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v