Hoeveel natrium kan roos zonder schade hebben?

Hoeveel natrium kan roos zonder schade hebben?

Als adviesnorm voor natrium in de rozenteelt geldt sinds jaar en dag 4 mmol/l. Maar mogelijk kun je best meer tolereren. Dat wordt nu onderzocht, naar analogie van eerdere proeven met tomaat, paprika en gerbera, zo meldt Glastuinbouw Nederland.

Recirculeren lukt alleen als je het natriumgehalte onder controle hebt. In de jaren '80 zijn er normen voor de gehaltes in het drainwater vastgesteld. Die zijn uit voorzorg laag gekozen, vertelt Wim Voogt van Wageningen University & Research business unit Glastuinbouw. In Bleiswijk vindt onder zijn leiding een serie proeven plaats om te bepalen wat de gewassen echt zonder schade aankunnen. Bij tomaat, paprika en gerbera bleken de toelaatbare gehaltes veel hoger te liggen dan de adviesnormen. Ook telers in de begeleidingsgroepen onderschreven, soms op grond van eigen ervaringen, dat de normen eigenlijk niet meer bij de tijd zijn.

Dan is het de vraag hoe dit ligt bij roos, immers een meerjarige teelt. Sinds half april loopt een proef met het ras Avalanche in de WUR-kassen in Bleiswijk. De behandelingen bouwen op sinds 1 juni en de proef loopt door tot najaar 2021. "De behandelingen zijn te splitsen in twee benaderingen: enerzijds een stapsgewijze toename van het natriumgehalte, waarbij je de totale EC constant houdt. Anderzijds een stapsgewijze toename van natrium waarbij je de voeding constant houdt. Daarbij loopt de EC dus op", vertelt Voogt.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v