Hoe gebruik je een glasreiniger in de kas?

15-09-2020    10:38   |    Goedemorgen

Glasreiniger gebruik je om het glas van de kas te reinigen. Goed gereinigd, schoon glas laat namelijk meer licht toe in de kas. Dit licht is van groot belang voor de groei van een gewas. Daarom dien je het glas van de kas regelmatig te reinigen met een glasreiniger - zowel van binnen als van buiten - en op die manier vervuiling zoals roest, roet, kalk, stof en andere soorten aanslag van het glas te verwijderen. Maar gebruik je een glasreiniger in de kas? Royal Brinkman geeft het antwoord:

In de tuinbouw wordt in de meeste gevallen een glasreiniger op basis van fluoride gebruikt. De laatste jaren komen er echter ook steeds meer milieuvriendelijkere en veiligere alternatieven op de markt. Binnen de glasreinigers op basis van fluoride bestaan twee verschillende vormen: reinigers op basis van waterstoffluoride en reinigers op basis van ammoniumbifluoride.

Waterstoffluoride
Een product op basis van waterstoffluoride kan gebruikt worden voor het reinigen van metalen. Ook verwijdert het roest. Glasreinigers op basis van waterstoffluoride hebben een zeer sterke werking, maar bij het gebruik van deze reinigers treedt wel dampwerking op. De stoffen die hierbij vrijkomen, zijn giftig voor mensen en brengen schade aan in gewassen. Daarom is het belangrijk om na het gebruik van een glasreiniger met deze samenstelling goed te luchten. Maar: naburige gewassen – met name knol- en bolgewassen zoals freesia en lelie – kunnen bij het luchten ook last krijgen van deze dampwerking. Houd hier dus rekening mee.

Ammoniumbifluoride
Ammoniumbifluoride is een zout en kan gebruikt worden voor het verwijderen van onder andere roest, roet, algen, mos en stof. Glasreinigers op basis van ammoniumbifluoride hebben een mildere werking, maar bij het gebruik van deze reinigers treedt geen dampwerking op. Hierdoor zijn deze reinigers zowel voor mensen als gewassen veiliger in gebruik. Door de mildere werking, kan je deze glasreinigers ook gebruiken voor het reinigen van folie.

Ecologische glasreiniger
Ecologische reinigingsmiddelen zijn de laatste jaren in opkomst door diverse ontwikkelingen in de markt, maatschappij en politiek. De werkzame stoffen in dit soort middelen zijn biologische zuren, natuurlijke plantextracten en bio-based solvents en –surfactants. Hierdoor treedt er geen dampwerking op en zijn deze reinigers veilig voor gebruik in een ‘volle’ kas. Daarnaast zijn deze middelen mild voor de huid en luchtwegen en veilig voor het milieu, mens en dier.

Meer weten over soorten glasreinigers en de toepassing ervan? Lees het hier


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws