Goed werkgeverschap in DNA potplantenbedrijf

Goed werkgeverschap in DNA potplantenbedrijf

Met nog vier bedrijven dingt Hofland Flowering Plants mee naar de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs 2021. Met die prijs wil Stigas ondernemers in de agrarische sector inspireren om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden tot aan hun pensioen.

Het potplantenbedrijf uit Naaldwijk dankt de nominatie aan een aantal opvallende initiatieven. Met een actief personeelsbeleid wil eigenaar Annemiek Hofland de personele capaciteit waarborgen. Nog dit jaar groeit de kwekerij met 9.000 vierkante meter en volgend jaar is nog eens 13.000 vierkante meter gepland.

Medewerkers duurzaam veilig, gezond en met plezier laten werken krijgt steeds meer aandacht in de tuinbouw. De sector is een van de vele die kampt met de gevolgen van de krapte op de arbeidsmarkt. Door medewerkers aan het bedrijf te binden tot de pensioengerechtigde leeftijd kan de druk op de personeelsmarkt worden verlicht. Vooral in familiebedrijven blijkt die aandacht voor de medewerkers er te zijn, maakt Annemiek Hofland duidelijk. "Goed werkgeverschap zit in het DNA van ons bedrijf." Daarom investeert het 122-jarige bedrijf in doorgroeimogelijkheden voor medewerkers en scholing.

Maar het zijn vooral andere initiatieven die de aandacht trokken van Stigas. Annemiek: "Maandelijks praten we het team bij over de planning, teelt, verkoop en andere zaken die spelen op de kwekerij. Ook vertalen we het naar het Pools zodat alle collega's het begrijpen. De personeelsvertegenwoordiging is half Pools-half Nederlands en ook het team bedrijfshulpverleners kent Poolse en Nederlandse collega's. Qua werkzaamheden maken we geen onderscheid in nationaliteit: we behandelen iedereen gelijk, ongeacht de functie of afkomst."

Met meerdere personeelsleden die richting de 60 jaar gaan is er ook veel aandacht voor de werkomstandigheden. Het belang van een goed personeelsbeleid is groot voor Hofland Flowering Plants. "Wij maken een forse groei door, waardoor wij ook opzoek zijn naar uitbreiding van ons personeel. Zo zoeken wij op dit moment een teelt manager, techniek manager en allround toppers", aldus Annemiek. Nu heeft Hofland Flowering Plants nog een kwekerij van 3,5 hectare, maar dat gaat binnen afzienbare tijd naar 5,7 hectare. Die uitbreiding is mogelijk door de aankoop van het naastgelegen tuinbouwbedrijf aan de Lange Broekweg in Naaldwijk. De kwekerij wordt gefaseerd uitgebreid de eerste 9.000 vierkante meter wordt op dit moment in rap tempo omgebouwd van paprikakas naar teeltlocatie voor zomerbloeiers. De hoofdteelten van Hofland Flowering Plants zijn Schlumbergera, Dianthus, Calibrachoa, Argyranthemum en Exacum Sapphire.

Hofland Flowering Plants is een van de oudste, nog actieve familiebedrijven in het Westland. Annemiek Hofland heeft als vijfde generatie samen met broer Frank de leiding over het bedrijf. Dat is in 1899 begonnen aan de Kruisbroekweg in Naaldwijk, waar Jan Hofland perziken, aalbessen, Dahlia's en appels teelde.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v