Blog: De "Heike"-Krab

15-04-2020    11:01   |    Peter Smulders

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

In 1185 woedde een veldslag tussen twee Japanse clans, de Minamoto en de Heike. Deze veldslag eindigde in een enorme nederlaag voor de Heike. Veel van de Heike-Samoerai werden in zee gejaagd en verdronken.
Volgens de legende leven de geesten van de gedode Heike-krijgers, voort in de zee.

De Heike Krabben
In diezelfde Japanse zee leeft een krab-soort. De krabben werden in die tijd en nu nog, beschouwd als een lekkernij. Er werd dus veel op gevist. Op het schild van deze krab is een groefpatroon zichtbaar. Een groefpatroon dat in een aantal gevallen verdacht veel op het treurige gezicht van een Heike-Samoerai leek. De bijgelovige vissers gooiden de krabben met de “gezichtsuitdrukking” op hun schild terug. Terwijl de sterkste, vetste krabben met een “normaal” patroon werden gevangen en opgegeten. De krabben met een gezichtspatroon overleefden. Ze worden Heike-krabben genoemd

Van crisis naar overleven
Het was crisis onder de Heike-krabben. Er werd op hen gevist. En met steeds geavanceerdere netten. Niets hielp. De krachtigste dieren, met de grootste scharen waanden zich sterk. Maar die waren het meest interessante slachtoffer. De snelste dieren waren de netten nooit te snel af. Er was maar één manier om het te overleven: een “samoerai-gezicht” op je rug. Dan werd je teruggegooid in zee.

Aanpassen
De vergelijking met ónze huidige situatie gaat natuurlijk enigszins mank. De Heike-krabben met een “gezicht” op hun rugschild hadden natuurlijk geluk. In onze huidige crisis hebben wij, naast geluk, de mogelijkheid om zélf aan te passen. Om zélf nieuwe wegen te zoeken in de nieuwe economie die gaat ontstaan.
Charles Darwin heeft het aldus geformuleerd:

Het is niet de sterkste, de slimste of de snelste, maar degene die zich het beste kan aanpassen aan veranderende omstandigheden (…) die overleeft…”

Ik wens elke ondernemer in deze tijd veel wijsheid om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. Neem daar de tijd voor want het is waarschijnlijk de belangrijkste investering in de toekomst van je bedrijf!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Op naar Malta

Bij Olsthoorn Greenhouse Projects worden de voorbereidingen getroffen voor een te bouwen kas op Malta....