FloraHolland werkt aan nieuw lidmaatschapsmodel

19-02-2020    10:51   |    Royal FloraHolland

Komend jaar werken leden samen met Royal FloraHolland aan een nieuw lidmaatschapsmodel. Ledenraadslid Walter Straathof (Gebr. Straathof) en Claudia Hölzel (Manager Kwekersdiensten en Coöperatiezaken Royal FloraHolland) lichten het nieuwe lidmaatschap toe.

"De veiling moet zorgen voor de hoogst mogelijke opbrengst voor leden tegen de laagst mogelijke kosten. Dat is de kracht van de coöperatie", zegt Walter. "Je ziet dat de verschillen tusen kwekers blijven toenemen. Grote en kleine kwekers, steeds meer directe handel en internationale handel - het bestaande model met twee contractvormen voldoet niet meer."

Claudia: "Met de nieuwe strategische richting ontwikkelen we nieuwe diensten zoals landelijk veilen en 100% Digitaal via Floriday. Het opnemen van deze diensten in het lidmaatschap en de tarieven is daarom een logische vervolgstap." Op dit moment zijn er twee lidmaatschapsvormen (lid-aanvoerder en aanvoerder) en zit het verschil daartussen vooral in de tarieven. "Dat willen we het komende jaar scherper krijgen. Zo sluiten we beter aan op de behoeften van onze leden."

De tarievenstructuur werd in 2018 aangepast. Daarnaast is toen gekozen voor één contractvorm naast lid-aanvoerder, namelijk: aanvoerder. De rechten en plichten bij het lidmaatschap en de bijbehorende dienstverlening bleven toen nog hetzelfde. "Dat was een eerste stap om de basis met elkaar inzichtelijk te maken", vervolgt Claudia. "Ook toen hebben wij met leden de discussie gevoerd. En dat doen we in dit traject weer."

Leden aan zet
Kweker Walter zit samen met Goos Hofland namens de Ledenraad in het regieteam lidmaatschap. Wat doet het regieteam zoal? "De eerste maanden bepalen we de uitgangspunten voor het nieuwe lidmaatschapsmodel. Wat zijn de wensen en wat zijn de mogelijkheden? Daar betrekken we andere leden actief bij. Dat doen we tijdens de ledensessies, die in maart door heel Nederland en in Duitsland en België plaatsvinden. En in mei in Kenia, Ethiopië en Israël", legt Walter uit. Het regieteam bestaat uit een divers gezelschap. Naast leden zitten er ook aanvoerders en oud-leden bij. "Van hen willen we weten: wat was de reden om op te zeggen? Is de prijs te hoog, of voldoet de dienstverlening niet? En: wanneer zou u zich weer aansluiten bij de coöperatie? Zo krijgen we een goed beeld van wat beter of anders kan."
Wie zitten er in het regieteam lidmaatschap?

Dit team bestaat uit 12 aanvoerders, leden en niet-leden. Naast Walter zijn dat: Gijs van Geffen, David van Tuyl, Bas Karsten, Chris Kester, Laurens van der Lans, Goos Hofland, Rob Koning, Hans Willemsen en André van der Valk vanuit Nederland. Internationale aanvoerders in het regieteam zijn Jay Williams en Girish Appanna.

Praat mee
"Voor de verdere ontwikkeling van de coöperatie is het ontzettend belangrijk dat leden hun stem laten horen", vindt Claudia. Als lid van het management team van Royal FloraHolland hoopt ze dat zoveel mogelijk mensen in maart naar de ledensessies komen. "De Ledenraad begeleidt de sessies. De ledenraadsleden vervullen in deze sessies een belangrijke rol. En Royal FloraHolland ondersteunt en denkt mee."

Walter vult aan: "Ik zou iedereen willen oproepen om mee te praten over het lidmaatschapsmodel. Ook - of misschien juist wel - als u het er niet mee eens bent. Of als u vindt dat er niets hoeft te veranderen. In maart zitten we nog in het beginstadium: dan kunnen we nog alle kanten op." Natuurlijk, weet Walter, in een coöperatie met 4.000 leden is het onmogelijk om iedereen 100% tevreden te stellen. "Maar het gaat ons om de beste afweging voor de meeste leden. Daar doen we het voor. En daarvoor hebben we ieders mening nodig."

Meepraten kan dit jaar op de volgende momenten: tijdens de ledensessies in maart (internationaal: mei), mogelijk tijdens themasessies in mei/juni en in de ledensessies in november.

Klik hier om aan te melden voor de sessies in maart

Hoe gaat het daarna verder? Walter: "Ons streven is om het nieuwe model voor de zomer voor 80% klaar te hebben. Dat leggen we mogelijk tijdens extra themasessies in mei en juni voor aan leden. In november zijn er opnieuw ledensessies. Dan bespreken we het nieuwe model nog een keer en volgt een advies aan de directie. De directie komt dan met een voorstel. In december kan de Ledenraad over het nieuwe lidmaatschap en de tarieven stemmen. Na akkoord voert Royal FloraHolland het nieuwe lidmaatschapsmodel in 2021 in."


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws