Explosieve toename hacks

Explosieve toename hacks

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet een explosieve toename van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder, aldus het AD.

De persoonsgegevens worden gestolen, doorverkocht en vervolgens misbruikt voor internetfraude en oplichting via babbeltrucs. Met de naam, het telefoonnummer en het bankrekeningnummer wordt bijvoorbeeld bij webshops op afbetaling gekocht. De spullen worden bij een ophaalpunt bezorgd. Betaalvereniging Nederland meldde eerder ook al een forse toename van spoofing, waarbij criminelen zich voordoen als bankpersoneel en met de privégegevens in de hand de slachtoffers proberen te bewegen tot transacties.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen: "Veel mensen worden persoonlijk getroffen als criminelen erin slagen hun persoonsgegevens te stelen. Criminelen gebruiken de gestolen gegevens namelijk voor identiteitsfraude en om spam- en phishingaanvallen uit te voeren. De schade van dergelijke oplichting kan zodanig oplopen, dat mensen echt in problemen komen en al hun spaargeld kwijtraken."

Netwerk
Via hacking, phishing of malware proberen criminelen de persoonsgegevens in handen te krijgen. Volgens AP zitten hackers vaak al langere tijd in een netwerk voordat ze toeslaan. Ze proberen systeembeheerdersrechten te krijgen om vervolgens data te downloaden.

In 2020 ontving de AP 1173 meldingen van datalekken, waarbij hacking, malware of phishing werd ingezet om persoonsgegevens te stelen. Het is voor het tweede jaar op rij dat er een forse stijging is. In 2019 was er ook al een toename van 25 procent. Eén lek kan enorme gevolgen hebben. Het datalek bij de GGD waarbij begin dit jaar de gegevens van miljoenen mensen die zich op corona hadden laten testen werden gedownload en verkocht, telt als één lek.

Bron: AD

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v