Experiment Coop met hoge prijs ongezond product

16-04-2021    09:46   |    AD

Als gezonde producten goedkoper zijn of meer opvallen in de supermarkt, kiezen mensen er dan vaker voor? En laten klanten ongezonde producten links liggen als ze duurder zijn? Dat gaan wetenschappers van het Amsterdam UMC een jaar lang onderzoeken in 8 Coop-supermarkten in Nederland. Ze kijken ook of de aanpassingen daadwerkelijk gezondheidswinst opleveren, aldus het AD.

De supermarkten zijn geselecteerd in buurten waar relatief veel mensen een ongezonde leefstijl hebben. Zij leven volgens de onderzoekers gemiddeld zes jaar korter en vijtien jaar minder in goede gezondheid dan mensen met een hoger opleidingsniveau.

In de testsupermarkten worden gezonde producten zoals volkorenpasta en vezelrijke ontbijtgranen een jaar lang op ooghoogte geplaatst. In de rekken voor impulsaankopen bij de kassa zijn geen chocoladerepen te vinden, maar bijvoorbeeld ongezouten nootjes. En in de schappen worden gezonde producten aangeprezen met een duimpje of smiley.

De onderzoekers mogen wekelijks de prijzen aanpassen van een afgesproken aantal producten. Onderzoeker Josine Stuber: "We maken de ongezondere kazen iets duurder en de gezondere iets goedkoper. Met een kaartje vestigen we de aandacht op de tijdelijke prijsverlaging. Dat we dit als onderzoekers mogen doen, is uniek. Voor supermarkten liggen prijsverhogingen natuurlijk gevoelig."

Lees hier verder


Reacties (3)

Jeroom Remmers at 20.04.2021

Interessant experiment! Hoeveel duurder worden de ongezondere kazen (en andere producten) en hoeveel goedkoper de gezondere kazen (en andere producten)? Wordt dit ook met vlees gedaan: wit (liefst biologisch) vlees goedkoper en rood en bewerkt vlees duurder? En waar liggen deze 8 COOP vestigingen?

Leny Valstar 3 weeks ago

Beetje wrang experiment. Zolang de hoge belasting op gezonde voedingsmiddelen er voor zorgt dat mensen met een krappe beurs in feite geen andere keus hebben dan slechte voedingsmiddelen te kopen.....
Er wordt denk ik nog teveel verdiend aan ongezond eten dus waarom dit experiment. Gewoon ongezond eten onbetaalbaar maken. Scheelt uiteindelijk kapitalen aan gezondheidszorg.

Jan Nieland 3 weeks ago

De definitie gezond en ongezond is van belang maar ook essentieel en niet essentieel. Op zich interessante studie.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Modern werkenden

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies &...