'Economie in recessie bij verlenging lockdown'

'Economie in recessie bij verlenging lockdown'

Als het kabinet de huidige lockdownmaatregelen verlengt, zorgt dit ervoor dat de Nederlandse economie in een recessie komt. Die verwachting spreken diverse economen uit tegen NU.nl, in de aanloop naar de persconferentie van het kabinet die dinsdagavond plaatsvindt. "We gaan terug naar het niveau van het voorjaar van 2020, ten tijde van de eerste golf", aldus macro-econoom Marcel Klok van ING. "Maar een snel herstel blijft mogelijk."

Van een recessie is sprake als het bruto binnenlands product (bbp) twee kwartalen achter elkaar krimpt. In de laatste maanden van vorig jaar is de economie waarschijnlijk al geslonken door de strenge lockdown van medio december. Als het kabinet dinsdag, zoals verwacht, komt met een verlenging van de contactbeperkende maatregelen, zorgt dat waarschijnlijk voor een verdere krimp.

"Eerder gingen we nog uit van een lichte groei in dit kwartaal, maar dat idee laten we nu varen", zegt Carlijn Prins, senior econoom bij Rabobank. "En het vierde kwartaal van 2020 was waarschijnlijk ook al slechter dan het kwartaal ervoor." Hoe hoog de krimp in de eerste maanden van dit jaar precies wordt, durft Prins nog niet te zeggen.

ING-collega Klok houdt er rekening mee dat de economie in het eerste kwartaal van dit jaar slinkt naar hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van vorig jaar, toen de economie een ongekende klap van 8,5 procent te verwerken kreeg. Sindsdien was sprake van een stevig herstel.

Door de strenge lockdown die medio december is ingegaan, zal dat herstel omslaan in een nieuwe krimp, verwacht hij. "We denken dat de economie in het laatste kwartaal van vorig jaar is uitgekomen op een min van 2 procent. En voor de huidige periode verwachten we door de aanhoudende lockdown een scherpere daling. Vergeleken met de periode voor de uitbraak van COVID-19 denk ik dat we in het eerste kwartaal van dit jaar zo'n 10 procent lager uitkomen."

Lees hier verder

Bron: Nu.nl

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v