EcoJar: eigen ecosysteem in een potje

31-08-2015    10:47

Onlangs introduceerde de start-up Urban Crops vanuit haar kantoor in Den Haag, de 'EcoJar type Alpha'. Het is een glazen pot met water, kiezels, waterslakjes, waterplanten en bovenop een groene plant. Gezamenlijk vormen zij een zelfstandig mini ecosysteem waardoor dit product zeer onderhoudsarm is en door de gunstige prijs toegankelijk voor iedereen.

Het product is speciaal geschikt voor degenen die hun planten vaak vergeten water te geven. Het watervolume zorgt er namelijk voor dat de plant weinig onderhoud nodig heeft. De plant bovenop zorgt bovendien voor het verbeteren van de luchtkwaliteit en is stress verlagend. Maar ook voor de liefhebbers van de natuur is deze toepassing zeer geschikt. De kleine waterbiotoop onderhoudt zichzelf: kleine organismen, zoals waterslakjes, en waterplantjes zijn onderdeel van een kringloop: het afval dat de slakjes produceren is voeding voor de plant die boven het water zit. Dat zorgt ervoor dat de waterbiotoop in evenwicht blijft. De plant neemt de overtollige voeding op waardoor het de waterbiotoop filtert.

De drive van de founder van Urban Crops, Boris Roodenburg, is de natuur herstellen. Zijn aandacht en bewondering voor de natuur heeft geresulteerd in de ontwikkeling van eco-systemen. Naast de ontwikkeling van de EcoJars past hij verschillende eco-systeem technieken toe in een aantal andere projecten. Aquaponics is zo’n techniek. Het is een combinatie van het kweken van vissen en planten. Aqua (kweken van vissen) ponics (hydroponics, kweken van planten op water). De vissen zorgen voor de voeding van de planten en de planten voor het filteren van het water voor de vissen. De filosofie is dat door kennis van deze eco-systemen men begrijpt hoe de natuur werkt en hoe we de natuur kunnen helpen. Urban Crops deelt haar kennis met relevante partijen zoals tuinbouwbedrijven, universiteiten, scholen, incubators, lokale groene projecten, overheden. Kennisdeling is volgens Urban Crops de sleutel tot het verbeteren van onze leefomgeving. Daarom ontwikkelt het bedrijf een aantal educatieve systemen bestemd voor het onderwijs, zodat ook de nieuwe generatie op een leuke innovatieve manier in aanraking komt met ecosystemen.

Uitrol
Urban Crops is te vinden op diverse tuinbouwbeurzen om de EcoJar te introduceren. Via een pop- up store zal de EcoJar getest worden onder winkelend publiek om uitgebreid marketing onderzoek te kunnen doen en het product te perfectioneren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Mobiele Tuinen ‘From Boskoop’

De Mobiele Tuinen ‘From Boskoop’ laat de inwoners van Alphen aan den Rijn en omstreken kennis maken met de sierteelt in de regio Boskoop,...