Ministers openen uitstootvrije KAS2030

29-01-2020    09:31   |    Wageningen U&R

Landbouwminister Schouten en haar Amerikaanse collega Sonny Perdue hebben op dinsdag 28 januari de demonstratiekas KAS2030 bij de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research (WUR) in Bleiswijk geopend.

KAS2030 is een klimaatneutrale ‘all electric’ demonstratiekas waar de modernste technieken en teeltsystemen worden gecombineerd om de uitstoot van CO₂ en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest tot nul te reduceren.

Ook de beide ambassadeurs, Pete Hoekstra en André Haspels waren bij de ceremonie aanwezig. De beide ministers en delegatieleden werden begeleid door Louise O. Fresco, bestuursvoorzitter WUR en business unit manager Sjaak Bakker.

Klimaatneutraal en emissieloos produceren
KAS2030 is een door het Ministerie van LNV gefinancierde (all-electric) demonstratie kas, waar de nadruk ligt op klimaatneutraal en emissieloos produceren van groente, fruit en siergewassen. In de kas zijn de modernste technieken en teeltsystemen gecombineerd om de uitstoot van CO₂ en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest tot nul te reduceren.

Naar een circulaire landbouw
Ziekten en plagen worden vooral biologisch bestreden uitgaande van het zogenaamde “standing army” principe. Bovendien worden in de kas water en voedingsstoffen maximaal gerecirculeerd om een nul-emissie van voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen te bereiken. De kas past daarmee uitstekend in de strategie van Minister Schouten om te komen tot een circulaire landbouw.

Nederlandse innovaties naar de VS
Projectleider Frank Kempkes gaf een toelichting op het lopende onderzoek in KAS2300 wat gefinancierd wordt door het programma Kas als Energiebron. Voor Secretary Perdue werd duidelijk dat de Nederlandse innovaties meer en meer hun weg vinden naar de Verenigde Staten van Amerika. Zo zijn alle partijen uit het bedrijfsleven die de kas gerealiseerd hebben, betrokken bij een groot aantal tuinbouwprojecten in de Verenigde Staten. Na de opening volgde een rondleiding langs drie andere innovatieve ontwikkelingen: de combinatie van vis en slateelt op water, de “Winterlichtkas” en de productie van framboos onder LED-belichting.

Met dit bezoek bouwen beide ministers verder aan de relatie tussen Nederland en de VS op het gebied van de agroproductie. De unieke combinatie van deze twee ministers werkt daar goed in: ze zijn verantwoordelijk voor de agrosectoren in de twee grootste landen ter wereld op dit terrein en allebei geboren in een boerengezin. Beide ministers toonden grote interesse voor de innovaties die WUR, samen met haar partners uit het bedrijfsleven, te bieden heeft op het terrein van efficiënte en duurzame voedselproductie in de kastuinbouw.

Bij het bezoek kregen ze letterlijk en figuurlijk “een voorproefje van duurzaamheid” want na afloop stond er voor beide ministers een doosje klaar met verse aardbeien uit KAS2030.

KAS2030 NEWS Lounge
KAS2030 zal overigens ook een grote rol spelen op HortiContact, 18, 19 en 20 februari a.s. in Evenementenhal Gorinchem. In de KAS2030 NEWS Lounge, een paviljoen van bijna 300m2 op de volledig vernieuwde bovenverdieping Next Level, ligt de focus op telen in een autonome kas.  Het initiatief van WUR Glastuinbouw en Horti Holland Media in samenwerking met Easyfairs wordt ingevuld met een sterk inhoudelijk podiumprogramma. Maurice Wubben zal als presentator fungeren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws