Combinatie van LED en Airmix bij Kwekerij Brasil

Combinatie van LED en Airmix bij Kwekerij Brasil

De combinatie LED en Airmix is er één die steeds vaker terug te zien is. Zo ook bij Kwekerij Brasil, die na twee winters wikken en wegen met deze twee installaties de winter in gaat, aldus installatiebedrijf Stolze.

Richard Duijvesteijn, eigenaar van Kwekerij Brasil, liep al een tijd tegen het feit aan dat het lichtniveau in de winter te laag was. Hij wilde niet over één nacht ijs en twijfelde tussen SON-T en LED. Steeds meer chrysantentelers kozen inmiddels voor LED en deelden hun kennis met elkaar. Niet alleen binnen Zentoo, waar Brasil lid van is, maar ook tussen andere chrysantenkwekers heerst een open cultuur. Richard: "Samen sta je sterker en op het gebied van zulke teeltontwikkelingen is het erg prettig dat partijen zoals Arcadia heel open zijn."

Toen de keuze voor LED gemaakt was, moest er nog gekozen worden tussen de verschillende aanbieders. Van oudsher was Brasil een vaste klant van Sosef waarmee hij een fijne samenwerking had. Toen het merendeel van de medewerkers na het faillissement naar Stolze ging, ging Richard met hen mee. Na een uitgebreid vergelijk viel de keuze op LED armaturen van Signify. Zij konden bieden wat Richard voor ogen had en het gemak van de installatie door de huisinstallateur had daarbij de voorkeur.

Proef met 3 verschillende lichtrecepten
Kwekerij Brasil is gestart met een proef. In een kwart van de tuin hangen LED Toplighting modules met drie verschillende lichtrecepten. Elke kap is opgedeeld in drie vakken waarin de verschillende recepten hangen met verschillende verhoudingen verrood. Uit onderzoek is gebleken dat Santini's het beste gedijen bij een lichtrecept waar verrood in zit, maar Richard heeft in de eerste ronde nog geen verschillen gezien tussen de verschillende lichtrecepten. Bij het installeren van de modules is er niets aan de oude belichtingsinstallatie veranderd. De rij LED belichting is naast de SON-T installatie gehangen.

De combinatie van LED en Airmix ventilatoren, die in de hele kas geďnstalleerd zijn, bevalt Richard goed: "Ik heb hier altijd al een wat vegetatieve teelt gehad en ik zie, zeker in de koudere dagen, duidelijk verschil." In het geval van Kwekerij Brasil was een dergelijke installatie niet alleen noodzakelijk in combinatie met LED, maar ook een verbetering van de oude situatie. In de toekomst ziet Richard zijn tuin wel volhangen met LED. "Het mooie aan deze investering is dat we gelijk resultaat zien. Elke micromol aan licht zie je direct terug in het gewas, dat is ook zo met de Airmix", aldus Richard.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v