Blog: WTF, hoe zit dat toch?

09-05-2022    11:09   |    Martine van der Meer

Een weblog van Martine van der Meer. Zij is verantwoordelijk voor communicatie en HRM bij CombiVliet. Martine schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

De laatste weken lees ik in verschillende mediaberichten dat de prijzen voor glasgroenten steeds verder inzakken. De prijzen zijn onder de vijfjarige gemiddeldes gedoken. 13 cent voor een komkommer, 78 cent voor een kilo tomaten, 50 cent voor een kilo paprika’s, etc. En dan komen tegelijkertijd vanuit de consumentenmedia berichten dat gezond eten te duur is, waardoor mensen steeds ongezonder leven en van alles gaan mankeren. Hierdoor rijzen de kosten voor de gezondheidszorg de pan uit. De ziektezorgverzekering wordt zo in de toekomst onbetaalbaar voor mensen met een gemiddeld of laag inkomen.
 
Nou gooi maar in m’n pet!! Ik begrijp er dan niks meer van… Waar gaat dit fout? Wie snapt dit nog?
De kweker krijgt te lage prijzen om de kostprijs te dekken en de consument kan de producten niet kopen, omdat gezonde producten te duur zijn. Of wil de consument ze niet kopen? Dan kan ook een optie zijn. Een diepvriespizza is makkelijker dan eigenhandig een salade maken. Daar zal ook een deel van de oorzaak liggen, want je moet er wel moeite voor willen doen om gezond te eten. Maar als je liever lui dan moe bent, kun je door middel van het zelfrechtvaardigingsgevoel, gewoon zeggen: ‘Gezond eten is veel te duur, dat kan ik niet betalen’.
 
Maar dit is het niet alleen, want in de supermarkten zie ik niet dat de prijzen mee zakken met de marktprijzen die de producenten krijgen. Ze stijgen wel mee, maar zakken niet mee. Lijkt net de benzineprijs! Dus hier zit een systeem tussen waardoor sommige partijen veel geld verdienen en dit niet evenredig wordt verdeeld, zodat het voor iedereen ‘goed te doen’ is. De teler die een gezonde prijs ontvangt, de supermarkt die een ‘normale’ marge op de producten zet en de consument die gezond eten tegen een ‘normale’ prijs kan kopen. Er zijn belangen die voor het oog niet zichtbaar zijn, maar wel ons leven (als mens) dermate negatief beïnvloeden dat 95% van de bevolking hier de dupe van is. En dit is niet alleen op het gebied van gezond eten…
 
Wie de oplossing heeft, mag het zeggen!


Reacties (4)

A van Marion 1 week ago

Hallo Martine,
Jij bent slim genoeg om een prijsketen overzicht te maken tot de kassa prijs welke de consument betaald.
Ik weet als gepensioneerd Tom/ Kom teler dat je voor deze prijs niet kan telen . Ik moest €2,29 inc. Btw betalen in de winkel.
Je mag zelf invullen wat de de keten kosten zijn tot de ingang van de winkel.
Probeer transparant te zijn ook ik ben benieuwd waar het geld blijft hangen in de keten na dat het product de tuin verlaat.
Start met €0,78 ex btw welke jij benoemd in de blog.evt mag je mij het ook e-mailen
Ik geef een voorzetje van keten kosten
Verpakkings kosten
Transport kosten naar afzetcooperatie
Coöperatie kosten
Alle div.soorten belastingen en heffingen
Etc, etc……..,
Je mag ook alle onkosten sommeren tot een bedrag.
Ben benieuwd naar je antwoord.
Grt.

Rob Meuleman 1 week ago

Hoi Martine,
Ik denk dat de tussenhandelaren moeten worden uitgeschakeld.
Daar gaat het grote geld heen en de hardwerkende tuinders worden te kort gedaan. Dat gebeurt ook in de textielindustrie . Triest.

Groetjes,

Marcela KREJSOVÁ 1 week ago

Leen van 2 000 tot 500 000 eur voor wat dan ook en betaal vrij terug of stel het een maand uit na elk half jaar van voortdurende aflossing. Het enige wat u hoeft te doen is minimaal de minimale aflossing te sturen. Daarnaast kunt u het betaalde geld hergebruiken.

Flexibele lening voor iedereen: marcela.krejsova01@gmail.com

Je regelt alles volledig ONLINE binnen 24 uur via de e-mail en je hebt het geld uiterlijk de 2e dag na ondertekening van het document op je rekening staan. Het verwerken, beheren en terugbetalen van een flexibele lening is veilig en gegarandeerd. Schrijf ons gewoon via de e-mail: marcela.krejsova01@gmail.com

Jessica Smith 6 days ago

#Bitcoin-investeringen hebben mijn leven veranderd omdat ik mijn bitcoin heb geïnvesteerd met de heer Anderson Carl. Hij is een professionele handelaar en hij helpt me mijn bitcoin te verhandelen en hij kan jou ook helpen. Mijn eerste investering bij Anderson Carl, ik heb tot $ 2.600 geprofiteerd met mijn investering van $ 200 in 7 dagen. Ook deze week kijkend, wat bent u van plan te bereiken? Neem nu die stap en neem contact op met Anderson Carl via whatsapp: +1(252)285-2093 Email:(andersoncarlassettrade@gmail.com) Ik raad je aan niet te aarzelen. Hij is geweldig.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws