Blog: Ruud Vlottes, eerbetoon aan de uitvinder

Blog: Ruud Vlottes, eerbetoon aan de uitvinder

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Tot mijn schrik zag ik eerder deze maand meerdere nieuwsberichten over het overlijden van Ruud Vlottes van Huisman Scherming. Een bekend gezicht voor velen in de tuinbouw. In de nieuwsbrief van Goedemorgen waren veel ontroerende reacties te lezen van collega's en anderen die nauw met hem hebben samengewerkt. Zelf heb ik hem beroepsmatig ook een aantal keren mogen ontmoeten om mee te denken over één van zijn nieuwste uitvindingen.

"NIET INVESTEREN IS ACHTERUITGAAN"

In een van de reacties las ik: "Vorige week belde hij me nog vol passie op om te sparren over een technische oplossing die hij bedacht had." Dit past helemaal bij het beeld dat ik heb van Ruud. Hij was gezegend met een creatieve geest en kon op vernuftige wijze tot prachtige uitvindingen komen.

In de tijd dat hij directeur was bij Logiqs Agro/Leen Huisman waren zij zelfs over een bepaalde tijdspanne van 5 jaar op de eerste plaats in de categorie innovatief MKB geëindigd met een totaal van niet minder dan 40 octrooiaanvragen!

In een interview las ik dat Ruud enigszins verrast was met deze uitslag, maar het wel vond passen bij de bedrijfsfilosofie 'niet investeren is achteruitgaan'. Vanuit die visie hield hij maandelijkse brainstormsessies met projectleiders, uitvoerders en verkoopmedewerkers om zo een ei te leggen voor een volgende uitvinding/octrooiaanvraag. "Innoveren is nodig om de concurrentie voor te blijven" zij hij, en "Dat doe je door goed te luisteren naar klanten en medewerkers. Zij hebben goede ideeën".

HET DIAFRAGMA-SCHERM, ÉÉN VAN ZIJN MOOISTE UITVINDINGEN

Eén van zijn mooiste uitvindingen kwam aldus samen met mede-innovator Anthura tot stand. Dit is het diafragma-scherm zoals vastgelegd in de Nederlandse octrooipublicatie NL-1037106.
 
Twee ten opzichte van elkaar verschuifbare schermdoeken die elk zijn opgebouwd uit stroken van verschillende mate van lichtdoorlatendheid. Door de doeken over elkaar te verschuiven, kan de kweker het invallende licht regelen en inspelen op veranderende weersomstandigheden. Hiermee won hij zelfs de Horti Fair Innovation Award.



EERBETOON AAN DE UITVINDER

In het verlengde van het eerder dit jaar verschenen drieluik Eerbetoon-aan-uitvinders, wil ik via deze blog ook graag mijn bewondering uitspreken voor Ruud Vlottes en zijn manier van ondernemen. Hij had innovatief denken en het beschermen van innovaties verweven in zijn bedrijfsstrategie, en hij heeft de wereld verrijkt met mooie uitvindingen!

Bron: Rudi Riemens

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v