BLOG Rudolf de Vetten: Anticiperen op energiecrisis met algoritmes

27-07-2022    09:48   |    Rudolf de Vetten

Een gastblog van Rudolf de Vetten, Chief Product Officer bij Blue Radix. Blue Radix is specialist op het gebied van autonoom telen en voegt geautomatiseerde intelligentie toe aan de dagelijkse beslissingen in de kas.

“Never waste a good crisis”, zei Winston Churchill al. Hij kon het weten, want hij heeft er een flink aantal meegemaakt. Ook nu ervaren veel telers een sterk crisisgevoel: we haalden net opgelucht adem na de coronacrisis of we zitten alweer in de volgende crisis. Veel bedrijven worden hard geraakt door de extreem hoge energieprijzen, ontstaan door de oorlog in Oekraïne en de energietransitie. Wat kunnen we hiermee? Hoe reageren we? 

Het is interessant om te zien dat veel telers nu volledige andere strategieën volgen dan een jaar geleden, met een flinke energiereductie als gevolg. Wat voorheen ondenkbaar was, gebeurt toch. Minder belichten, kouder telen, alles wordt uit de kast getrokken. Tegelijk betekent dit een zoektocht naar een nieuw optimum.
Voorheen was het eenvoudig volgens veel telers: de teelt was altijd leidend. Waarmee bedoeld werd dat vooral de ontwikkeling van het gewas in de gaten werd gehouden en degene verantwoordelijk voor het energiemanagement moest zorgen dat de juiste hoeveelheid beschikbaar was op elk moment, ongeacht de energieprijzen van dat moment.

Dit is niet langer houdbaar. Niet alleen vanuit kostenoverweging, ook is dit vaak geen duurzame keuze. We moeten dus met zo min mogelijk verspilling telen: elke joule warmte, elke kilowattuur elektriciteit en elke kilo CO2 moet bijdragen aan groei. Dat vraagt om een continue afweging van teeltdata, weersdata en kosten.
Dat begint bij een gedegen teelt- en energiestrategie, maar alleen dat is niet voldoende. Uiteindelijk bepalen de beslissingen die de teler neemt elk uur van de dag wat het energiegebruik wordt.

’s Morgens een minimum buis is alleen nuttig als het daadwerkelijk vochtig is onderin het gewas. En dan is de vraag: moet elke afdeling op dezelfde manier behandeld worden? En wat is een goede buistemperatuur gezien de stand van het gewas en aankomende weer van deze dag? Telers maken hier continu afwegingen over op basis van eigen inzicht. Het is echter onmogelijk om al deze beslissingen op een optimale manier en heel frequent te maken. Daarom nemen telers vaak een veiligheidsmarge: Hoe zorg je dat je in ieder geval uit de problemen blijft? Ik ben van mening dat dit beter kan.

Blue Radix is in staat om op basis van precieze berekeningen en analyse van data het klimaat in de kas zeer exact aan te sturen. Continu, 24x7. Doordat onze algoritmes vooruit kijken, houden we nu al rekening met de weersomstandigheden die eraan komen. Hiermee sluiten we bijvoorbeeld de ramen al eerder dan wanneer de temperatuur plotseling sterk wegzakt. Maar dat doen we alleen als de windrichting in een bepaalde hoek staat en het vocht onder controle is. Op deze manier creëert Crop Controller een stabiel en anticiperend klimaat. Door alle beschikbare databronnen te combineren hebben telers de mogelijkheid veel preciezer per afdeling de optimale sturing van het klimaat te realiseren met veel minder energieverspilling als gevolg.

Vervolgens maakt de koppeling met energiemodellen het mogelijk om de teeltstrategie nauw aan te sluiten op de energiestrategie. Wat levert meer op onder de streep? Een hogere productie of een lager energieverbruik? Door kosten en opbrengsten tegen elkaar af te wegen is een ideale balans te bepalen op elk moment van de dag. Hiermee kan elke euro, die besteed wordt aan energie ook daadwerkelijk nuttig gebruikt worden.

Het continu maken van deze afwegingen en het met elkaar in verband brengen van alle data is voor een teler vrijwel niet te doen. Gelukkig valt deze crisis samen met een sterke technologische ontwikkeling binnen de glastuinbouw. Algoritmes zoals Blue Radix deze ontwikkelt, zijn in staat deze afweging continu te maken en de juiste actie uit te voeren. Telers die deze crisis aangrijpen om hun bedrijf op een nieuwe manier aan te sturen, zullen zien dat deze crisis ook weer nieuwe kansen biedt.


Reacties (3)

Wagner Clerk at 02.08.2022

Hallo allemaal, ik kan dit niet voor mezelf houden, ik geloofde nooit online lening totdat ik Christy Walton ontmoette, ze hielp me met een lening van 30.000 euro en vandaag ben ik blij, je kunt contact met haar opnemen als je financiële hulp nodig hebt, hier is haar e-mail : (christywalton355@gmail.com)

Eclipse FX at 12.08.2022

Hallo dames en heren, Waarom een ​​lening aanvragen en schulden hebben als u kunt investeren in Cryptocurrency.

Ik ben Sharon Tate Reeves, ik ben een makelaar en expert in cryptocurrency-handel en -investeringen. Veel mensen moeten hebben gehoord over cryptocurrency (Bitcoin, Ethereum etc) en hoe mensen er veel geld mee verdienen, maar je weet niet hoe je het moet aanpakken. Nou, ik breng je goed nieuws. Ik voer een programma over cryptocurrency-handel uit met behulp van mijn strategie en analyse om meer winst te maken. Je kunt wekelijks meer dan 10.000 euro verdienen met handelen en beleggen in cryptocurrency als je mijn strategie gebruikt.

De voordelen zijn dat u het hele proces en de strategie leert en binnen een week kunt verdienen.

Let op: financiering, opnames en portefeuilles worden alleen door u gedaan, dus uw geld is beveiligd.
Ik verdien slechts 20% als commissie voor het handelen op uw account na uw succesvolle opname.

Hieronder vindt u mijn contactgegevens:

E-mail: eclipseforexbroker@gmail.com
Test/WhatsApp: +1 (201) 754-8785

Dit is een zeer veilige en legitieme manier om geld te verdienen. We weten allemaal hoe de inflatie snel toeneemt en we moeten ons inkomen diversifiëren. Dit is een kans voor jou.

Taylor Roland at 22.08.2022

I have been working with him on getting my credit score been boosted across the Equifax, TransUnion and Experian report. He made a lot of good changes on my credit report by erasing all the past eviction, bad collections and DUI off my credit report history and also increased my FICO score above 876 across my three credit bureaus report you can contact him for all kind of hacks . Email him here ethicalhackers009@gmail.com for more details,Whatsapp No:+14106350697 if you want to chat them up,One thing i can assure you would not regret this at all

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen op PTR: JB Groep

Jordy van den Berg van JB Groep is dinsdagochtend te gast in de studio van Paprika Tasty Radio. Hij komt langs...