Blog: Onmacht?

18-10-2019    09:31   |    Jolanda Bredewoud

Een weblog van Jolanda Bredewoud, office manager bij Holland Hortimedia. Jolanda schreef deze weblog exclusief voor de website van Goedemorgen.

Vanmorgen werd ik door de juf van mijn dochter aangesproken, zij hebben het deze week gehad over de betekenis van “moeilijke” woorden. Het woord hartverscheurend kwam ter sprake. Helaas zitten wij momenteel in een situatie die hartverscheurend is, waarin je je totaal machteloos voelt en die je afhankelijk maakt van wonderen, hoop en medici. Mijn dochter brak dan ook in de klas en vertelde dat zij de betekenis van dit woord, verdrietig genoeg, wel kon uitleggen.

Helaas kan niemand zichzelf of een ander volledig beschermen tegen leed, verdriet en onrechtvaardigheid. Hoe graag je dat ook zou willen, dat is het leven. Natuurlijk doet iedereen zijn/haar uiterste best om kinderen veilig in een bubbel op te laten groeien met het gevoel van bescherming en geborgenheid, maar vroeg of laat word je geconfronteerd met dingen waardoor die bubbel minder wordt of zelfs uiteenspat.

Gek genoeg zag ik dat gevoel van machteloosheid en oneerlijkheid de afgelopen 2 weken terug bij de boeren. Boer zijn is dan ook niet zomaar een beroep, maar eerder een manier van leven. Natuurlijk, dat deze sector schijnbaar voor zo’n 40 procent verantwoordelijk is voor de landelijke stikstofuitstoot, dat is iets wat we niet kunnen wegstoppen. Maar nu lijkt het of alleen de boeren hier actie op moeten ondernemen, forse investeringen moeten doen en in een aantal gevallen zelfs hun boerderij bij natuurgebieden moeten saneren.
En dat er zonder duidelijke communicatie vooraf, provinciale beleidsregels opgelegd worden, waardoor zij zich eigenlijk verstikt voelen en andere sectoren buiten schot lijken te blijven, dat is natuurlijk ook oneerlijk.

Ik vond het dan ook prachtig om te zien dat de boeren zich hier dan ook niet zomaar bij neerleggen, maar de weg op gingen, protesteren en van zich lieten horen, binnen alle redelijkheid natuurlijk en zonder dat dit een gevaar voor anderen oplevert. En dat is wat ons gezin momenteel ook doet, vechten voor wat je waard bent en je niet zomaar neerleggen bij hetgeen dat opgelegd wordt.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws