Blog: Nederlandse octrooi No. 1 geeft hoop in bange dagen

15-05-2020    09:35   |    Rudi Riemens

Een weblog van Rudi Riemens, octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Op zondag 26 april was het World Intellectual Property Day 2020: “Promises for a Greener Tomorrow”. Mooi thema voor de tuinbouw, maar vanwege het besmette heden gingen de geplande evenementen helaas niet door. Zo had ik wel tijd om eens op te zoeken wat eigenlijk het allereerst verleende octrooi in Nederland is. Dit bleek een ‘werkwijze ter bereiding van dubbelzouten van morphine en narkotine voor therapeutisch gebruik’ te betreffen.
 

Innovatieve ondernemers
Hoewel ik natuurlijk hoopte op een mooie innovatie in de tuinbouw, drukte de eerste regel me al met de neus op de actualiteiten: “Bij de toepassing van morphine in de geneeskunde is de verlamming van het ademhalingscentrum, in vele gevallen, als ongewenschte nevenwerking waar te nemen.” De medicatie die 107 jaar geleden werd vastgelegd, moest ademhalingsproblemen bij patiënten tegengaan.

Je kan op het moment geen film kijken, boek lezen, of nota bene een oud octrooi opzoeken, of je hebt een link naar onze huidige zorgen. Zorgen die ook in de tuinbouwsector groot zijn. Natuurlijk zijn er mooie initiatieven die helpen om financiële klappen op te vangen, maar hoe kan de sector blijven werken in het ‘nieuwe normaal’? Laat dat maar aan de innovatieve ondernemer over.

Coronagerelateerde producten
Op dit moment worden er veel uitvindingen gedaan die oplossingen bieden voor COVID-19. En ik moet zeggen hier zitten mooie pareltjes bij. Want wat te denken van de GRIPNIX, een opzetstuk voor bestaande deurklinken, waarmee u de deur niet langer met uw hand hoeft aan te raken, maar eenvoudig met uw onderarm kunt ontgrendelen en vervolgens hetzij naar u toe kunt trekken danwel van u af kunt duwen.

Voor een sector waarin veel met de handen wordt gewerkt, en het aan de orde van de dag is om met armen vol kratten van ruimte naar ruimte te gaan, kan zoiets een mooie uitkomst zijn.

Oplossend vermogen
Hygiënisch werken krijgt de komende maanden sowieso een heel nieuwe invulling. Wellicht bent u voor uw bedrijf daar ook al volop mee bezig. Zo zullen er nog vele manieren bij gaan komen om met de nieuwe werkelijkheid om te gaan.

Nog veel langer dan dat we ze vastleggen met octrooien, lossen we als mensheid al problemen op. We maken medicijnen voor heersende ziektes, en denken vooruit naar wat we wel eens nodig kunnen hebben. Vooruitkijken is nu voor niemand makkelijk, maar hou vertrouwen in elkaar en in het oplossend vermogen van de mens. Met creatieve oplossingen en doorzettingsvermogen gaan we hopelijk snel en vernuftig door deze crisis komen en op naar die groene toekomst.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Modern werkenden

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies &...