Blog: Modern werkenden

Blog: Modern werkenden

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies & onderhandelingen. Henk schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Afgelopen woensdag was het de Dag van de Modern Werkende. Dat is een medewerker die niet in dienstverband werkt, maar als zzp'er, zelfstandige zonder personeel. Dat houdt de Haagse politiek en polder ook nogal bezig. 

Linkse politici en vakbonden moeten er niet zoveel van hebben. Die zien het liefst dat iedere medewerker 'gewoon' in dienst van een werkgever werkt. Met de bescherming van de arbeidsovereenkomst, het arbeids- en sociaal verzekeringsrecht en de CAO. Belangrijke adviesorganen van de regering hebben ook in die richting geadviseerd. Het nieuwe kabinet moet er over beslissen. Zzp'ers komen inmiddels in alle sectoren van de economie voor. Het CBS telt er al meer dan een miljoen. Veel van hen werken tot volle tevredenheid van werkgevers en willen zelf niet anders meer. Om dat te onderstrepen werd woensdag de Dag van de Modern Werkende georganiseerd.

Ook tuinbouwondernemers vragen zich wellicht af of zij medewerkers in dienst moeten nemen of als zzp'er kunnen (blijven) inhuren. Ik herinner hen graag aan oud VVD-minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp. Die roemde zzp'ers om hun zelfstandigheid en ondernemerszin. Dáár gaat het - denk ik - om. Dat medewerkers zelfstandig meedenken over hun toegevoegde waarde voor de onderneming. Niet met een 9-tot-5-mentaliteit, maar met de bereidheid om te werken als het werk gedaan moet worden. Zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en zeggenschap zijn daarbij sleutelwoorden. Die gelden voor elke medewerker, zzp of dienstverband.

Als dat zo is, doen de besluiten van politiek en polder er niet meer zoveel toe. Dan is élke medewerker een moderne werkende.

Bron: Henk Strating

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v