Blog: Houd het heft in handen

22-10-2019    10:54   |    Johannes Tuinhof

Een weblog van Johannes Tuinhof. Hij is commercieel directeur bij Melspring International B.V. Johannes Tuinhof schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Als boerenzoon volg ik de ontwikkelingen in de agrarische sector altijd op de voet. De afgelopen maanden had ik er bijna een dagtaak aan. En ik niet alleen. Op verjaardagen buiten de familie ben ik meestal een van de weinigen die zich bezighoudt met de land- en tuinbouw, maar dit najaar had iedereen het over de ‘boerenprotesten’. Dat is in ieder geval winst, dat ook burgers zich opeens bewust zijn van de problemen en uitdagingen in onze sector. Verder is het natuurlijk vooral zonde dat het zover moet komen en dat hardwerkende ondernemers zich zo in een hoek gezet voelen.

Het maakt voor mij eens te meer duidelijk dat het belangrijk is om het heft in eigen handen te houden. Met nadruk op houden. Met protesteren en actievoeren kun je proberen het heft weer terug in handen te krijgen, maar laten we vanaf nu proberen om het niet af te geven. Het blijkt wel weer dat er zomaar opeens nieuwe regels, wetten en beperkingen kunnen liggen en als je dan niet voorbereid bent, sta je met je rug tegen de muur. Laten we proberen dat voor te zijn. Als je zelf dingen in beweging zet, houd je ook zelf de controle. Het is geen keuze meer om aan de slag te gaan met het terugdringen van emissies en het beperken van gewasbeschermingsmiddelen, het is een absolute must. Dit gaat niet meer overwaaien.

Dat geldt voor alle sectoren. In de tuinbouw wordt al tijden gepraat over peatfree telen. Dit staat al meer dan tien jaar op de agenda en we verzinnen allerlei redenen waarom dat niet werkt of nog niet hoeft, maar het gaat er komen. In die wetenschap, kun je maar beter voorop lopen en er zelf mee aan de slag gaan om het voor te blijven

Peatfree telen is maar een voorbeeld natuurlijk. Als sector en als ondernemer is het belangrijk om af te wegen welke oplossing het beste bij je past. We merken als Olmix ook dat dit begint te leven, dat ondernemers hier meer mee bezig zijn en dat alternatieve teeltmethoden onder de loep worden genomen. Eerder dit jaar namen we bijvoorbeeld deel aan een bijeenkomst op een Belgisch demoveld, waar we lieten zien welke Olmix-producten kunnen bijdragen aan een nieuwe manier van telen. Maïs telen zonder kunstmest, was onze claim, en daar sloegen mensen echt op aan. Dat is een heel verschil met een paar jaar geleden.

We hebben ook een eigen demoveld waar je bijvoorbeeld heel goed kunt zien hoeveel beter het gewas bestand is tegen droogte. Dat doen we al jaren, maar nu merken we dat telers en andere professionals er veel meer voor open staan. Mensen grijpen niet meer standaard naar de bekende oplossingen, maar kijken met een open vizier. Zeker de wat jongere telers. We zien dat ze zich eigenlijk helemaal niet zo bewust zijn van de mogelijkheden, maar wel zoekende zijn. Juist zij staan ook zeker open voor innovatieve oplossingen. Dat vind ik mooi om te zien. Het zijn roerige tijden, onzekere tijden ook. Tegelijkertijd is er zoveel goede wil om er samen het beste van te maken, dat ik ervan overtuigd ben dat we ook hier weer sterker uit komen. Als we openstaan voor de mogelijkheden en voorsorteren op wat ons te wachten staat, hebben we als sector een mooie toekomst in het verschiet.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws