BLOG Hans Ligtenberg: Koudste zomer tot nu toe?

28-07-2022    09:35   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

'De koudste zomer tot nu toe?' Deze titel kwam ik tegen op een bord van een milieu-demonstrant. Maar dan met een uitroepteken en geen vraagteken. Er is nu veel discussie over het klimaat en onze energievoorziening. Maar ook over beschikbaarheid van zoet water moeten wij ons zorgen maken. In ons kikkerlandje ligt een aanzienlijk deel onder het niveau van het steeds stijgende zeespiegel. Soms hebben we teveel last van het water, dan komen we weer water tekort en stroomt er te weinig water naar onze delta. Nu, de gletsjers brokkelen langzaam maar zeker af en wij worden steeds meer afhankelijk van regenwater wat valt in ons achterland. Gevolg is dat het zoute water steeds verder ons land insijpelt. Noodmaatregelen zijn nodig om de lijn van brakwater terug te dringen. Nu weten wij dat het lastig telen is op brak c.q. zoutwater. Slechts 2,5% van onze watervoorraad op aarde is zoet water, eigenlijk best een schaars goedje. En... zonder zoet water nauwelijks land- en tuinbouw, zonder land- en tuinbouw geen voedsel en nog heel veel mensen op drift en op zoek gaan naar leefbare gebieden. We komen dan echt op het punt, hoe gek het ook klinkt, "iedere druppel telt".

Nu behoren land- en tuinbouw, met name de landbouw, tot de grootste waterslurpers in ons land. In onze cultuur douchen met gemakt 2 x per dag, wassen iedere week de auto en spoelen het toilet door met drinkwater. Klinkt echt wel decadent!

Als het zo door gaat ontwikkelt Spanje zich tot een soort Sahara, Frankrijk gaat daar een beetje op lijken. En wij...?  Wij krijgen het heerlijke Franse klimaat, zachte winters, warme zomers en we kunnen onze eigen druiven verbouwen voor een goed glas wijn.

Maar heel veel meer mensen, ook uit de EU, willen dan in Nederland wonen. Onze exportmarkten verdrogen en verarmen en zij kunnen onze producten niet meer betalen. Wij "eten ons dood" en niet met obesitas als doodsoorzaak. Stof tot nadenken!

Ik wens u een mooie, vooral gezonde zomer toe!

(Deze column is o.a. gebaseerd op het boek 'Wij eten ons dood' van Louis de Jaeger)


Reacties (5)

Jessica Smith at 02.08.2022

Mevrouw Christy Walton verstrekt leningen aan bedrijven en particulieren tegen een lage en redelijke rente van 2%. E-mail naar:(christywalton355@gmail.com)

Davina Claire at 04.08.2022

Hallo dames en heren; Heeft u binnen 24 tot 48 uur een snelle lening nodig? Als je antwoord ja is, raad ik je aan om een ​​lening aan te vragen bij Novelty Finance.

NOVELTY FINANCE biedt financiële oplossingen. We bieden allerlei soorten leendiensten (persoonlijke lening, zakelijke lening en vele andere). We bieden ook flexibele en meerdere leningopties, waaronder beveiligde en ongedekte leningen, langlopende en kortetermijnleningen die zijn afgestemd op uw financiële behoeften.

✓ Eenvoudige goedkeuring
✓ Flexibele aflossingstermijn 6 - 360 maanden
✓ Zeer handig - U kunt een lening aanvragen op uw geschikte plaats en tijd.
✓ Direct toegang tot uw geld na goedkeuring.
✓ Gesubsidieerde rente (3% per jaar)
✓ U wordt niet gehaast om de lening terug te betalen, u krijgt de tijd om met de terugbetaling van de lening te beginnen.
✓ Geen verborgen kosten
✓ Je wordt door het hele proces begeleid

Hoe toepassen:
Een lening aanvragen bij ons gaat snel en eenvoudig!
Stuur ons uw leningaanvraag via;
E-mail: {noveltyfinances@gmail.com}
Bel of sms ons via WhatsApp via: +447915601531.
Voorwaarden zijn van toepassing.

Eclipse FX at 12.08.2022

Hallo dames en heren, Waarom een ​​lening aanvragen en schulden hebben als u kunt investeren in Cryptocurrency..

Ik ben Sharon Tate Reeves, ik ben een makelaar en expert in cryptocurrency-handel en -investeringen. Veel mensen moeten hebben gehoord over cryptocurrency (Bitcoin, Ethereum etc) en hoe mensen er veel geld mee verdienen, maar je weet niet hoe je het moet aanpakken. Nou, ik breng je goed nieuws. Ik voer een programma over cryptocurrency-handel uit met behulp van mijn strategie en analyse om meer winst te maken. Je kunt wekelijks meer dan 10.000 euro verdienen met handelen en beleggen in cryptocurrency als je mijn strategie gebruikt.

De voordelen zijn dat u het hele proces en de strategie leert en binnen een week kunt verdienen.

Let op: financiering, opnames en portefeuilles worden alleen door u gedaan, dus uw geld is beveiligd.
Ik verdien slechts 20% als commissie voor het handelen op uw account na uw succesvolle opname.

Hieronder vindt u mijn contactgegevens:

E-mail: eclipseforexbroker@gmail.com
Test/WhatsApp: +1 (201) 754-8785

Dit is een zeer veilige en legitieme manier om geld te verdienen. We weten allemaal hoe de inflatie snel toeneemt en we moeten ons inkomen diversifiëren. Dit is een kans voor jou.

Taylor Roland at 22.08.2022

I have been working with him on getting my credit score been boosted across the Equifax, TransUnion and Experian report. He made a lot of good changes on my credit report by erasing all the past eviction, bad collections and DUI off my credit report history and also increased my FICO score above 876 across my three credit bureaus report you can contact him for all kind of hacks . Email him here ethicalhackers009@gmail.com for more details,Whatsapp No:+14106350697 if you want to chat them up,One thing i can assure you would not regret this at all

Glory Fred at 26.08.2022

Hallo bent u op zoek naar een lening voor schuldconsolidatie, ongedekte leningen, zakelijke leningen, hypothecaire leningen, autoleningen, studieleningen, persoonlijke leningen, risicokapitaal, enz! Ik ben een particuliere kredietverstrekker, ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren met een lage en redelijke rente van 2%. E-mail naar: christywalton355@gmail.com

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Morgen op PTR: JB Groep

Jordy van den Berg van JB Groep is dinsdagochtend te gast in de studio van Paprika Tasty Radio. Hij komt langs...