Blog: Geen ver-van-mijn-bed-show

19-05-2020    09:28   |    Hans Ligtenberg

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Wij leven hier in Nederland maar in een veilig, proper, strak georganiseerd landje. Uiteraard is er wat te mopperen, maar toch noem mij een land waar het echt beter is? Wij leven in een van de meest aangename klimaatzones die denkbaar is, ons gezondheidssysteem behoort tot een van de besten ter wereld, er is meer dan voldoende hoogwaardig voedsel in vele soorten en maten beschikbaar, onze economie staat er ondanks corona best goed voor waardoor wij de gevolgen van deze crisis goed kunnen opvangen. Echter de gevolgen van de corona-crisis komen in andere werelddelen veel en veel harder aan. Het aantal ziektegevallen in Afrika en Latijns Amerika zijn beduidend lager dan in de westerse wereld, maar de economische en sociale gevolgen zijn daarentegen gigantisch.

Vanuit de omgeving van de Wereldbank komen sombere geluiden. De omvang van de wereldeconomie bedroeg in 2019 zo rond de 87.000 miljard US$ en men verwacht in 2020 een krimp van ca 4000 miljard US$. Dat is zo ongeveer het totale Bruto Binnenlands Product van Latijns Amerika (alles wat deze landen gezamenlijk produceren). Dit zal met name in Afrika leiden tot ca. 40 tot 60 miljoen slachtoffers, de gevolgen van extreme armoede en slechte voorzieningen. Dat betekent dat deze mensen met minder dan $ 1,90 per dag moeten rondkomen. Weinig corona, maar een extreme economische impact. De corona crisis treft de westerse wereld maar de gevolgen zijn elders nog veel erger. Deze landen zijn niet in staat om steunmaatregelen te organiseren, kennen al een hoge werkloosheid en torsen vaak een enorme schuldenlast met zich mee. Kenmerk van deze landen is ook dat het voedselsysteem zeer kwetsbaar is. Dit in combinatie met de economische situatie zal leiden tot sociale onrust en hongersnood. Meer dan genoeg ingrediënten om op de vlucht te slaan. Het wrange is dat er genoeg voedsel op deze wereld beschikbaar is, maar armoede verstoort de voedselketen. Een lock down is een tragedie voor miljoenen afrikanen, geen enkele export meer. Daarbij komt ook nog dat slechts 20% van de bevolking toegang heeft tot schoon water en zeep.

Zeer slechte gezondheidsvoorzieningen binnen instabiele politieke systemen (kritiek wordt niet getolereerd) zorgen ook voor weinig transparantie en alleen korte termijn oplossingen (als die er al zijn). En wij hier in Nederland...?

Genoeg financiële reserves, ook bij ons is het niet altijd even eerlijk verdeeld, maar hier gaat nog niemand dood van de honger. Overschot aan voedsel, meer dan genoeg keuze en ook nog betaalbaar en op iedere hoek van de straat te koop. We hebben nog niet al onze vrijheden terug, maar eigenlijk ook geen enkel recht om te zeuren. Onder andere Afrika heeft onze hulp hard nodig. Zou het lukken een deel van onze overvloedige taart eerlijk te delen?  Zo niet... dan denk ik dat ze het wel komen halen!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Modern werkenden

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies &...