'Alleen warmterotonde zonder warmte van kolencentrales'

30-11-2016    08:24   |    AD Westland

In het eerste kwartaal van 2017 worden de resultaten verwacht van het onderzoek naar de financiële en technische haalbaarheid van de warmterotonde, zo staat in een artikel in het AD Westland. Wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland: de warmterotonde mag er alleen komen als die ook écht duurzaam is, zo is zijn ambitie.

Duijvestijn vindt de warmterotonde die deels door Westland moet lopen een goed plan, maar er mag absoluut geen restwarmte uit een steenkoolcentrale in komen, zo geeft hij aan in het artikel. "Want we willen de duurzaamste tuinbouwgemeente van Nederland worden", onderstreept hij. "Uiteindelijk wil de tuinbouw geen gas meer verbruiken maar aardwarmte, restwarmte en biogas." Inmiddels zijn al vijf aardwarmteprojecten in gebruik of in ontwikkeling. Tot 2020 moet dat aantal worden verdubbeld. Die tien leveren naar verwachting een totaal van 5 petajoule, ongeveer een derde van de totale warmtevraag van de tuinbouw in Westland rond 2025. "Je kan die aardwarmteprojecten zien als kralen die met een ketting verbonden moeten worden. Die ketting kan de warmterotonde zijn." 

Keuze
"Voor ons is het belangrijk dat tuinders betrokken zijn bij de ontwikkeling van die rotonde en dat ze kunnen kiezen om er wel of geen gebruik van te maken. Ook moet het zo duurzaam mogelijk en daar past geen kolenwarmte bij. Dat is namelijk niet zomaar restwarmte." Want, zo legt de wethouder uit, de warmte uit die centrales komt uit op 40 graden. Om die temperatuur hoger te krijgen moeten nog meer kolen worden bijgestookt. Niet duurzaam dus. Los daarvan moet de levering van CO2 - dat met het verstoken van gas wordt gewonnen - door blijven gaan. Meer aardwarmte, betekent minder gas en dus minder CO2, dat nodig is om de planten goed te laten groeien. Er zijn plannen om dit onder meer vanuit de regio Amsterdam aan te laten voeren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Mooi

Leliekweker Paul Sonneveld hoopt dat iedereen zich vandaag mooi voelt, zegt hij op Instagram. Met zo'n fraai...