Bayer haalt miljarden op voor overname Monsanto

19-06-2018    10:26   |    Financieel Dagblad

Bayer vraagt beleggers om leningen ter waarde van €20 miljard voor het bekostigen van de overname van het Amerikaanse biotechbedrijf Monsanto.

De $63 miljard is met afstand het hoogste bedrag ooit betaald door een Duits bedrijf voor een ander bedrijf. Nadat de bedrijven het in 2016 eens waren geworden, duurde het nog zo'n twee jaar voordat alle toezichthouders hun zegen gaven, onder meer op voorwaarde dat Bayer voor $9 miljard onderdelen verkocht aan BASF. 

De naam Monsanto, die controversieel is in sommige kringen, zal na de fusie verdwijnen. Met de obligatie-uitgifte is Bayer er nog niet. De chemiereus heeft €6 miljard opgehaald met een claimemissie, waarbij bestaande aandeelhouders voor elke 23 aandelen twee nieuwe exemplaren konden kopen.

Volgens vakblad GlobalCapital is de deal zo groot dat andere kandidaat-emittenten afwachten hoe hij verloopt voordat ze zelf naar de markt komen, terwijl de analisten van onderzoeksbureau CreditSights enthousiast zijn over de Bayer-obligaties. Zij verwachten dat beleggers een aantrekkelijke tegemoetkoming zullen krijgen ten opzichte van uitstaand schuldpapier.

Kredietbeoordelaars waren minder enthousiast over de overname en de financiering ervan. Zowel S&P als Moody's verlaagde de rating van Bayer na de deal, tot vlak bij 'junk'-niveau. Bayer-topman Werner Baumann heeft gesteld dat Bayer terug wil naar een A-status, en daartoe op termijn schulden zal aflossen.

Lees meer in het FD [Registratie verplicht]


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Mooi

Leliekweker Paul Sonneveld hoopt dat iedereen zich vandaag mooi voelt, zegt hij op Instagram. Met zo'n fraai...