'Toestaan NGT's goed voor voedselvoorziening EU'

'Toestaan NGT's goed voor voedselvoorziening EU'

Gisteren presenteerde de Europese Commissie haar voorstel over nieuwe veredelingstechnieken (NGT’s). Met deze technieken kunnen doelgericht voedselgewassen gekweekt worden met natuurlijke verdedigingsmechanismen tegen ziekten en plagen. Daarnaast kunnen planten bijvoorbeeld weerbaarder gemaakt worden tegen verdroging en verzilting. Hierdoor zijn minder gewasbeschermingsmiddelen nodig en is voedselproductie onder moeilijke teeltomstandigheden mogelijk.

Jan Huitema (VVD, Renew Europe) pleitte tien jaar lang voor de toelating van deze nieuwe veredelingstechnieken: "Dit voorstel is goed nieuws voor ons milieu en onze voedselvoorziening. We worden minder afhankelijk van gewasbeschermingsmiddelen en ondanks de steeds moeilijkere teeltomstandigheden, door onder andere klimaatverandering, is het toch mogelijk voedsel te produceren. Nederland is historisch gezien groot in plantveredeling. Veel groenten en fruit dat over de hele wereld gegeten wordt, komt uit een zaadje dat in Nederland ontwikkeld is. In de rest van de wereld mogen deze nieuwe veredelingstechnieken wel gebruikt worden. In Europa nog niet. Nederland dreigde daardoor haar positie als plantveredelaar te verliezen. Ik ben blij dat de Europese Commissie nu eindelijk actie onderneemt om deze innovaties ook in Europa toe te laten. Dat is goed voor het milieu en het Nederlands bedrijfsleven."

In het voorstel maakt de Commissie onderscheid tussen verschillende categorieën van plantveredeling. VVD Europa vind dat er zoveel mogelijk soorten nieuwe plantveredelingstechnieken onder de nieuwe verruimde wetgeving moeten vallen, mits dit bijdraagt aan verduurzaming en geen gevolgen heeft voor de volksgezondheid.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v