ToBRFV-resistente tomatenrassen

ToBRFV-resistente tomatenrassen

Sinds tomatenrassen met een resistentie tegen het zeer schadelijke Tomato brown rugose fruit Virus (ToBRFV) op de markt zijn, kunnen telers wat opgeluchter ademhalen. Zeker nu blijkt dat de nieuwe rassen van groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan – herkenbaar aan het Rugose Defense-label - goed presteren in de praktijk.De crop specialisten Ben Zwinkels en John Verbruggen delen halverwege het teeltseizoen hun ervaringen in de verschillende tomatensegmenten.

Tros fijn, cocktail en cherrytros; mooie trossen en goede smaak
In het segment fijne trostomaten, waarin Rijk Zwaan marktleider is in Noordwest-Europa, maakt Prospano RZ de verwachtingen in de praktijk waar. Crop specialist John Verbruggen vertelt; “Het ras is arbeidsvriendelijk, omdat het kort is. De trossen zijn vlak en passen daardoor mooi in een kleinverpakking. Ook in het smaakmodel van WUR komt het ras heel goed naar voren.”

Rijk Zwaan introduceerde in Nederland drie ToBRFV-hoogresistente opvolgers van cocktailtomaat Brioso RZ die elkaar niet veel ontlopen. Crop specialist Ben Zwinkels; “Amelioso RZ, Valerioso RZ en Lucioso RZ hebben alle drie mooie trossen en een dieprode kleur. Elk ras heeft zijn eigen plussen en minnen.”

In het cherrytros-segment was Hyrule RZ het eerste hoogresistente ToBRFV-ras dat Rijk Zwaan introduceerde, vertelt Ben. “Voor veel landen is Hyrule RZ een prima keuze, maar voor Nederlandse telers zoeken wij in het fijne segment naar premium rassen met een ander smaakprofiel. We testen dit seizoen in ons nieuwe Trial Center High Tech (TCHT) én bij tomatentelers een reeks nieuwe cherrytrostomaten, waardonder Hateno RZ en Tabantha RZ. Consumentenonderzoek bevestigt de goede smaak van de nieuwkomers.”

Onderstam Suzuka RZ combineert goed met Rugose Defense-rassen
De populaire onderstam Suzuka RZ blijkt een goede match blijkt te zijn met de ToBRFV-hoogresistente tomatenrassen van Rijk Zwaan. Ben licht toe waarom: “Onze rassen met Rugose Defense zijn vrij groeikrachtig, Suzuka RZ heeft juist een generatieve inslag. De combinatie werkt perfect. Dat Suzuka RZ zelf niet resistent is, is geen probleem. Uit onderzoek van Rijk Zwaan blijkt dat de combinatie met onze gangbare onderstammen geen negatieve invloed heeft op onze resistente rassen.”

Andere segmenten: nieuwe, ToBRFV-hoogresistente rassen te verwachten
Tros grof, middel tros, snack- en vleestomaten: ook in deze tomatensegmenten zit Rijk Zwaan niet stil. In het TCHT staan proeven met ToBRFV-hoogresistente rassen van alle typen. John is optimistisch: “We gaan over de hele breedte tomatenrassen met Rugose Defense introduceren. Het veredelingsprogramma draait op volle toeren om álle tomatentelers in de toekomst gemoedsrust te bieden. Daarbij blijven we zeggen: ook met ToBRFV-resistente rassen zijn hygiëne en een schone start essentieel. Maar daarvan zijn de meeste telers gelukkig wel doordrongen.”

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v