Awards of Garden Merit en People’s Choice gekozen

Awards of Garden Merit en People’s Choice gekozen

Fleuroselect maakt met genoegen de resultaten bekend van de Awards of Garden Merit en People’s Choice verkiezing, georganiseerd n.a.v. de ‘2023, Jaar van de Salvia’ proef afgelopen zomer in de Royal Horticultural Society’s Garden in Hyde Hall te Engeland. Consumenten die de tuin bezochten werden uitgenodigd om hun favoriete Salvia variëteit te kiezen, waar tegelijkertijd een panel van deskundigen de Salvia proef beoordeelde voor de RHS Award of Garden Merit.

Voor deze proef zijn ruim 100 rassen, zowel uit zaad als stek, ingezonden door de volgende Fleuroselect-leden: Danziger, EconSeeds, Floranova, Florensis, Hem Zaden/Genetics, HilverdaFlorist, Mr Fothergill's, PanAmerican Seed, Syngenta Flowers, Suttons, Takii, Voltz Horticulture en Westland.

Salvia farinacea ‘Strata’
Bezoekers van de RHS Garden Hyde Hall werden verzocht te stemmen op hun favoriete Salvia varieteit in het Floral Fantasia gebied. Van de ruim 100 tentoongestelde soorten, was er één duidelijke winnaar: Salvia farinacea ‘Strata’ van Floranova.  De meest geprezen kenmerken vonden bezoekers het tweekleurige bloemblad, de compactheid en het vermogen om bijen aan te trekken. De People’s Choice wedstrijd resulteerde in een top 5 met op de tweede plek Salvia greggii Mirage™ 'Rose Bicolour' (Florensis), 3e plek Salvia 'Mystic Spires Blue' (Florensis), 4e plek Salvia patens (Bertrand/Econ Seeds) en 5e plek voor Salvia viridis 'Bouquet Mixed' (Suttons).

Tijdens de People’s Choice Award krijgen bezoekers kleine vlaggen om te stemmen. Deze vlaggen mogen ze bij hun favoriete plant steken tijdens hun bezoek aan de RHS Garden Hyde Hall. Dit jaar zijn er ongeveer 600 stemmen binnengekomen.

Acht nieuwe Awards of Garden Merit
Een panel van experts heeft vorig jaar de Plant of the Year Salvia proef op 4 verschillende momenten beoordeeld. Hieruit hebben 8 variëteiten het Award of Garden Merit keurmerk bemachtigd:

1.    Salvia splendens ‘Red Hill’ (Hem Genetics)
2.    Salvia 'Big Blue' (PanAmerican Seed)
3.    Salvia 'Mystic Spires Blue' (Florensis)
4.    Salvia 'Mystic Spires Sky Blue' (Florensis)
5.    Salvia greggii 'Mirage Cherry Red' (Florensis)
6.    Salvia greggii 'Mirage Rose Bicolour' (Florensis)
7.    Salvia greggii 'Mirage White' (Florensis)
8.    Salvia Salgoon 'Lake Blueberry' (HilverdaFlorist)


Het panel bestaat uit deskundigen op het gebied van veredeling, teelt, plantenproeven, retail en sociale media. De voorwaarden om een AGM status te bemachtigen zijn: ‘Uitstekend voor normaal gebruik onder de juiste omstandigheden’, ‘Beschikbaarheid’, ‘Goed gestel’, ‘Stabiliteit van vorm en kleur’ en ‘Voldoende resistentie tegen ziekten en plagen’.

De AGM wordt regelmatig herzien, waarbij wordt verzekerd dat elke plant nog steeds voldoet aan de vereisten om op de lijst te blijven staan. De volgende twee Salvias hebben hun AGM status behouden: Salvia coccinacea 'Lady in Red' (Takii) & Salvia patens (Bertrand/Econ Seeds).

Fleuroselect promoot jaarlijks een bloem en een groente in de ‘Plant of the Year’ campagne. De bedoeling van deze campagne is om de bekendheid van specifieke gewassen voor de hobby tuinbouw te vergroten en tegelijkertijd de ruime keuze aan beschikbare variëteiten te tonen aan de consument. Elk jaar worden er uitgebreide tentoonstellingen georganiseerd in gerenommeerde openbare tuinen, waar consumenten en experts uit de industrie kunnen genieten van de diversiteit in soorten.

2024, Jaar van de Zonnebloem
Dit jaar zal Fleuroselect zonnebloemen promoten in de internationale sierteeltsector. Naast een publiciteitscampagne zullen er uitgebreide plantdisplays worden opgezet in RHS Hyde Hall, Wisley, Harlow Carr en Bridgemoor (VK), Egapark Erfurt en Mainau (GE), Jardin des Plantes (FR), The Garden (NL) en TEGEASC (IE).

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v